Dünya

Netanyahu, "Sivil kayıpları en aza indirme çabaları başarılı olmadı" dedi; İsrail'in Gazze'nin güneyinde bir okulu bombaladığı duyuruldu

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ı sivillerin daha güvenli yerlere gitmesini engellemekle suçladı

Han Yunus'ta bir eve düzenlenen İsrail saldırısı

17 Kasım 2023 09:21

T24 Dış Haberler

İsrail'in 7 Ekim'de Hamas tarafından düzenlenen ve bin 200 kişinin öldüğü saldırıya misilleme olarak haftalardır sürdürdüğü savaşta Filistinli sivil ölümler hızla artmaya devam ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı sivilleri tehlikede tutmak için her şeyi yapmakla suçladı ve "Sivil kayıpları en aza indirme çabaları başarılı olmadı" dedi. 

Akşam saatlerinde Filistin devlet televizyonu, "İsrail ordusu Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesi'nde yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı bir okulu bombaladı, ölü ve yaralılar var" bilgisi geçti. Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Ghebreyesus, "İsrail'in, Filistinlileri sürdüğü Gazze Şeridi'nin güneyindeki sözde güvenli bölge önerisi felaket reçetesi" dedi.

Birleşmiş Milletler tarafından güvenilir kabul edilen Gazze sağlık yetkilileri, İsrail bombardımanı ve kara harekâtında 4 bin 700'den fazlası çocuk olmak üzere en az 11 bin 500 kişinin öldüğünün doğrulandığını açıkladı. Gazze Şeridi'nde telefon ve internet hizmetleri dün geceden bu yana hâlâ yok ve bu nedenle yardım konvoylarını koordine etmek neredeyse imkansız. 

"Sivil kayıpları en aza indirme çabaları başarılı olmadı"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya dün katıldığı CBS News yayınında "İsrail'in binlerce Filistinliyi öldürmesinin yeni nesillerde nefreti körükleyip körüklemeyeceği" soruldu. 

Netanyahu, İsrail'in sivil kayıpları en aza indirme çabalarının "başarılı olmadığını" söyledi ve Hamas'ı sivillerin daha güvenli yerlere gitmesini engellemekle suçladı. Başbakan, "Her sivil ölümü bir trajedidir. Biz sivilleri tehlikeden uzak tutmak için elimizden geleni yaparken Hamas onları tehlikede tutmak için her şeyi yapıyor" ifadelerini kullandı. 

Başbakan Netanyahu, "Bu yüzden broşürler gönderiyoruz, onları cep telefonlarından arıyoruz ve 'ayrılın' diyoruz. Ve birçoğu ayrıldı" diye ekledi.

İnternet ve telefon hizmetleri hâlâ yok; insani yardım konvoylarını koordine etmek imkansız

Gazze'deki iki telekom şirketi, enerji kaynakları tükendiği için bölgedeki tüm hizmetlerin kesildiğini söyledi. İsrail, Hamas'ın yakıtları askeri amaçlarla kullanabileceğini söyleyerek yakıt ithalatını reddediyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA, iletişimin kesilmesi ve yakıt yokluğu nedeniyle insani yardım kamyonu konvoylarını koordine etmenin imkansız olduğunu açıkladı.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Eğer yakıt gelmezse, insanlar yakıt eksikliği nedeniyle ölmeye başlayacak. Tam olarak ne zamandan itibaren, bilmiyorum. Ama er ya da geç olacak" dedi.

IDF'ten El Şifa videoları

İsrail ordusunun saldırılarının sivil hedefleri tartışmasında Gazze hastaneleri büyük bir yer tutuyor. Ordu, geçtiğimiz gün Gazze'nin en büyük hastanesi olan El Şifa'ya bir baskın düzenlemiş ve içeride bir arama gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Dün ordu, bir video yayımlayarak El Şifa'da bulunan silah ve teçhizatı sergilemişti ancak yayımlanan videolar Hamas'ın hastaneyi askeri üs olarak kullandığı iddiasını doğrulamıyor. 

TIKLAYIN | İsrail ordusundan "El Şifa hastanesinde Hamas'a ait tünel şaftı ve silahlar bulduk" iddiası

Bu sabah saatlerinde İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), geçtiğimiz gün baskın düzenlediği El Şifa Hastanesi'nde Hamas tarafından kullanıldığını iddia ettiği bir "tünel girişi" bulduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM) bugün Refah Sınır Kapısı üzerinden Filistinlilere yardım ulaştırılamayabileceğini dile getirdi. 

IDF, Gazze'nin en büyük hastanesi olan El Şifa'nın açık alanında, tünel girişi olduğunu iddia ettiği bir yeri gösteren video yayımladı. 


Videoda beton, ahşap molozları ve kumla çevrili derin bir çukur görülüyor. Videoda, arka planda da bir dozer göründüğü anlaşılıyor. 

Hamas'tan ABD'ye tünel yanıtı: Yanlış bir anlatının tekrarı

Hamas, dün yaptığı açıklamada, Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Hamas'ın El Şifa'yı askeri amaçlarla kullandığı yönündeki iddialarının "işgal ordusu sözcüsünün zayıf ve gülünç performanslarıyla ortaya konan, bariz bir şekilde yanlış bir anlatının tekrarı olduğunu" söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, dünkü açıklamasında ABD'nin kendi istihbarat kurumlarının Hamas'ın El Şifa hastanesindeki faaliyetlerine ilişkin değerlendirmesine güvendiğini ve bu değerlendirmeyi ne paylaşacağını ne de detaylandıracağını söylemişti. 

İletişim ve internet hizmetleri kısmen verilmeye başladı

Telekomünikasyon şirketlerinden yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) aracılığıyla sınırlı miktarda yakıt sağlanmasının ardından Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde sabit, hücresel ve internet iletişim hizmetlerinin kısmen verildiği belirtildi.

Açıklamada, önümüzdeki dönemde de hizmetlerin mevcut haliyle devamlılığının, düzenli olarak yeterli miktarda akaryakıt sağlanmasına bağlı olduğu ifade edildi.

Filistin'de faaliyet gösteren telekomünikasyon şirketleri, 16 Kasım'da ana santrallerde enerji üretmek için gereken yakıtın tükenmesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki iletişim ve internet hizmetlerinin kesintiye uğradığını duyurmuştu.