Dünya

Netanyahu, İsrail'i karıştıran kararından geri adım attı: Yargı reformunu eleştiren Gallant görevde kalacak

11 Nisan 2023 07:23

T24 Dış Haberler

İsrail'de hem sokaklarda hem de sınırda gerilim taşma noktasına yaklaşırken, Başbakan Binyamin Netanyahu, yargı reformunu eleştirdiği için verdiği Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı kovma kararından vazgeçti.

Netanyahu, bakanı kovduktan iki hafta sonra yaptığı açıklamada, Gallant'ın Savunma Bakanı olarak görevine devam edeceğini söyledi.

"Aramızdaki anlaşmazlıkları geçmişte bırakmaya karar verdim" diyen Netanyahu, "Gallant makamında kalacak ve İsrail vatandaşlarının güvenliği için çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Gallant da sosyal medya hesabından Netanyahu ile bir fotoğrafını paylaşarak, "Var gücümüzle İsrail için çalışmaya devam edeceğiz" yazdı.

Gallant'ın halkın tepkisini çeken yargı reformunu eleştirdiği için görevden alınacağının açıklanması, ülkede büyük protestolara neden olmuştu.

Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamıştı.

Netanyahu hükümetinin tartışmalı "yargı reformu"

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandıran yargının, hâkimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargı reformu" planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclis'e devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı makamı olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis'in çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkeme'nin, Meclis'in çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti.

Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yoğun şekilde eleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, taraflara, "iç savaş" uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti.

İsrail ordusunda savaş pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları, özel kuvvetler gibi birimlere bağlı binlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya eğitimlere katılmayacaklarını açıklamıştı.

İsrail'de iç ve dış istihbarat teşkilatları, diğer güvenlik kurumlarının çalışanları da yaptıkları açıklamalarla hükümetin yargı düzenlemelerine karşı itirazlarını duyurmuştu.

Devam eden tartışma ve tepkilere rağmen "yargı reformu" kapsamındaki, "başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran" yasa tasarısı, 23 Mart'ta Meclis'ten geçmişti.

Yasa tasarısı, hükümetin, Yüksek Mahkeme üyelerinin belirlenmesinde öncelikli söz sahibi olmasını ve böylelikle Yüksek Mahkeme Başkanı'nı belirleyebilmesini öngörüyor.