Kültür-Sanat

Neşet Ertaş, ölümünün 10. yılında memleketi Kırşehir'de anılacak

Etkinlikler 23-24-25 Eylül 2022 tarihlerinde düzenlenecek

20 Eylül 2022 10:02

"Bozkırın Tezenesi", büyük ozan Neşet Ertaş, ölümünün 10. yılında memleketi Kırşehir'de düzenlenecek ve 3 gün sürecek programla anılacak.

25 Eylül 2012 tarihinde hayatına gözlerini yuman büyük halk ozanı Neşet Ertaş’ı anmak için 23-24-25 Eylül 2022 tarihlerinde üç gün sürecek bir program hazırladıklarını belirten Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, şunları söyledi:

“23-24-25 Eylül 2022 tarihlerinde hazırlanan; UNESCO Müzik Şehirleriyle birlikte ortak programlar ve ülkemizdeki farklı yaratıcı alanlardaki UNESCO Şehirleriyle birlikte planlamaların yapılacağı ve bu vesileyle de bir arada bulunacağımız 'UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10. Yıl Anma Programı' hazırlıklarımız tamamlandı.

25 Eylül 2012 tarihinde aramızdan ayrılan Bozkırın Tezenesi büyük ozanımız Neşet Ertaş, mütevazı yaşam biçimiyle, türkülerinin insana ve hayata dokunuşuyla, insana ve geleceğe olan inancı ve umuduyla; benzersiz sesi ve yorumuyla Anadolu Abdal geleneğinin öncüsü ve Bozlak kültürümüzün en büyük temsilcisi olmuştur.

Başta Neşet Ertaş olmak üzere, Anadolu Abdal geleneğinin bütün temsilcileri sayesinde Bozlağın anavatanı olan Kırşehir, müzik alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na giren ilk ve tek şehir olmuştur. Bu da hepimiz için çok büyük bir gurur kaynağıdır.

Bu geleneğin yaşatılması, hak ettiği değere erişmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için planladığımız önemli çalışmalara, Dünya Müzik Şehri olan Kırşehir’de bundan sonra da ara vermeden devam edeceğiz.

Bu vesileyle, Kırşehir Belediyesi olarak hazırladığımız UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10. Yıl Anma Programı’nın, UNESCO Şehirlerinin üyelerini de daha fazla birbirine yaklaştırmasına vesile olacağını düşünüyoruz.

Bilindiği üzere Bozkırın Tezenesi Büyük Ozanımız Neşet Ertaş, 2012 yılındaki vefatından önce, 2009 yılında UNESCO tarafından 'Yaşayan insan hazinesi' unvanını almıştı. Neşet Ertaş sadece türkü söyleyen biri değil, aynı zamanda kendine ait yapısı olan eşsiz ve özgün bir saz çalma ustasıdır; bu nedenle de Bozkırın Tezenesi unvanıyla anılmaktadır.

Sesiyle, yorumuyla, sazıyla ve gönül felsefesiyle evrensel değerlere taşınmış olan Büyük Ozanımız Neşet Ertaş'ın ölüm yıl dönümünün ‘25 Eylül’ olması nedeniyle bu yıl 10’uncusunu düzenlediğimiz Anma programının adını da UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10. Yıl Anma Programı olarak belirledik.

23-24-25 Eylül tarihlerinde, üç gün dolu dolu sürecek olan programlara tüm Kırşehirli hemşehrilerimizi bekliyoruz.”