Dünya

Nelson Mandela'nın kişisel eşyalarının satılacağı açık artırma durduruldu

Durdurma kararı, Güney Afrika'da başlayan bir protestonun ardından geldi

29 Ocak 2024 15:26

T24 Dış Haberler

Nelson Mandela'nın işitme cihazları, bastonlar ve okuma gözlükleri de dahil yaklaşık 70 kişisel eşyasının yer aldığı tartışmalı müzayede askıya alındı.

New York merkezli Guernsey müzayede evi, Güney Afrika'daki bir protestonun ardından web sitesinde sebep belirtmeden müzayedenin askıya alındığını duyurdu. 

Mandela'nın en büyük kızı Makaziwe Mandela, parayı mezarlığının yakınında Mandela'nın onuruna bir anma bahçesi inşa etmek için kullanmak istediğini söyleyerek eşyaları 22 Şubat'ta açık artırmada satmayı planladı.

Güney Afrika Sanat ve Kültür Bakanı Zizi Kodwa, Mandela'nın "Güney Afrika mirasının ayrılmaz bir parçası" olması nedeniyle satışın engellenmesinin gerektiğini söyledi.

Kodwa, "Bu nedenle Mandela'nın mirasını korumamız ve onun hayatındaki deneyimlerinin gelecek nesiller için ülkede kalmasını sağlamamız önemli" dedi. Yerel basında Mandela'nın torunu Ndaba'nın da açık artırmaya karşı olduğunu söylediği aktarıldı. Mandela'nın nüfus cüzdanı da listede yer alan eşyalar arasındaydı.

Sosyal medyada, "Kim babasının nüfus cüzdanını satar ki? Delilik bu. Güney Afrika'nın mirasını çalıyorsunuz” gibi yorumlar yapıldı. 

Mandela, beyaz azınlık yönetimine karşı mücadele ettiği için yaklaşık 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyahi başkanı oldu. Beş yıl sonra istifa etti. 2013 yılında 95 yaşında hayatını kaybetti.