Ekonomi

Negatif getirili tahviller, son günlerini yaşıyor olabilir

Japonya, negatif getirili tahvillerden çıkan son büyük ülke oldu

28 Aralık 2022 14:52

Negatif getirili tahvillerin piyasa değerinin 2 yıl önceki 18,4 trilyon dolar seviyesinden 271 milyar dolara kadar gerilediği belirtildi. 

Wall Street Journal'ın haberine göre, artan enflasyonla mücadele etmek için parasal sıkılaştırmaya gidilmesi, negatif getirili tahvillerin tarihe karışmasına neden olabilir. 2008 krizinin ardından hayatımıza giren negatif getirili tahviller, birçok gelişmiş ülkede uygulanıyordu.

2008'deki finansal krizin ardından Avrupa Merkez Bankası'nın yanı sıra İsveç, İsviçre ve Danimarka merkez bankalarının politika faizini 0'ın altına indirmesiyle negatif getirili tahviller dönemi başlamıştı. Japonya ise 2016'da faizi 0'a indirmişti. Asya ülkesi, son 6 yılda faiz oranında değişikliğe gitmedi.

Son büyük ülke Japonya'ydı

Geçen hafta, gelecek yıl koltuğundan ayrılacak olan Japon Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, 10 yıl vadeli Japon devlet tahvili için getiri bandını 25 baz puandan 50 baz puana yükselterek piyasaları şok etmişti. Kararın ardından Japonya'nın kısa vadeli tahvilleri pozitife dönmüş ve negatif getiri sunan son büyük ülke de küresel trende uyum sağlamıştı.

Her ne kadar Kuroda, alınan kararın parasal sıkılaştırma anlamına gelmediğini söylese de Japonya'nın gelecek yıl faizi artırma ihtimali yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. 

Negatif getirili tahvillerin piyasa değeri iki yıl önce 18,4 trilyon dolar ile zirveyi gördükten sonra 271 milyar dolara kadar geriledi.  

Artan enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımlarına gidilmesini birçok uzman, "ucuz paranın sonu" olarak değerlendirmişti.