Dünya

Navalni'nin yolsuzlukla mücadele vakfı açıkladı: Putin, Ukrayna işgalini başlatmadan önce süperyatını Almanya'dan Rusya'ya taşımış

Putin'in, Graceful adlı 82 metrelik süperyatının 32 milyon dolarlık bir tadilattan geçtiği Hamburg'daki bir tersaneden 1 Şubat 2022'ye kadar acilen taşınması emrini verdiği iddia edildi

30 Ağustos 2023 12:58

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın işgali emrini vermeden sadece haftalar önce 100 milyon dolarlık süper yatını bir Alman tersanesinden Rusya'ya taşıdığı iddia edildi. 

Hapisteki muhalif siyasetçi Aleksey Navalni tarafından kurulan yolsuzlukla mücadele vakfını yürüten Rus araştırmacı gazeteci Maria Pevçik, konuyla ilgili e-postaların ifşa edildiği bir rapor yayımladı. 

Raporda Putin'in, Graceful adlı 82 metrelik süperyatının 32 milyon dolarlık bir tadilattan geçtiği Hamburg'daki bir tersaneden 1 Şubat 2022'ye kadar acilen taşınması emrini verdiği iddia edildi.

İddiaya göre tersanenin 1 Şubat son tarihini kaçırmasının ardından gemi, 7 Şubat'ta Hamburg'dan çekilerek Rusya'nın Kaliningrad şehrine doğru yola çıktı.

Aleksey Navalni kimdir?

Muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, Rus oligarkların merkezinde olduğu iddia edilen yolsuzluk suçlamalarını dile getirerek öne çıktı. Online olarak yayımlanan belgeselleri milyonlarca kez görüntülendi.

Rusya genelinde geniş kitlelerin hükümet karşıtı protestolara katılmasını sağlayabilecek tek Rus muhalif lider olarak da görülüyordu.

2020 yılında Sibirya'da, daha sonra bir tür sinir gazı olduğu belirlenen maddeyle zehirlendi.

Araştırmacı gazetecilik grubu Bellingcat ve Rusya haber sitesi The Insider, bu zehirleme olayıyla Rusya'nın Federal Güvenlik Örgütü FSB ajanlarının bağlantısı olduğunu yazdı.

2021'de iyileştikten sonra gözaltına alınabileceği uyarılarına rağmen Rusya'ya dönen Navalni, Moskova Vnukovo Havalimanı'na ayak basar basmaz gözaltına alındı.

'Şartlı tahliye ihlali', 'dolandırıcılık' ve 'mahkemeye saygısızlık' suçlarından dokuz yıllık hapis cezası devam eden Navalni; Ağustos ayının başlarında 'aşırılık yanlısı örgüt kurmak, finanse etmek ve eylemde bulunmak' suçlamasıyla 19 yıl daha hapis cezasına çarptırıldı.

Hamburg'daki Blohm+Voss Tersanesi'ne 19 Ocak 2022 tarihinde gönderildiği iddia edilen bir e-postada şöyle dendi:

"Yat sahibi Graceful'un 1 Şubat'ta Rusya Federasyonu'na getirilmesini istiyor... Lütfen 2 vardiya halinde kesintisiz bir mürettebatı harekete geçirin. Graceful'un 1 Şubat'ta yola çıkmasını sağlayacak tüm çalışmaları hızlandırın"

Raporda ayrıca, "Ülkenin yarısı seferber edilen askerler için iç çamaşırı ve çorap parası toplamak ve siper mumları yapmak zorunda kalırken, bu savaşı başlatan kişi sadece yatının onarımı ve alımları için 3 milyar ruble harcıyor" denildi.

Geminin Rusya'ya doğru yola çıkmasından yalnızca 15 gün sonra, 22 Şubat'ta, Putin Ukrayna'nın tamamen işgal edilmesi emrini verdi. İşgalin ardından ABD, İngiltere ve AB, Rusya'nın denizaşırı ülkelerdeki varlıklarına yaptırım uyguladı ve dünya genelinde oligarklara ait düzinelerce süperyata el konuldu. ABD hükümetinin Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) Graceful'u "Başkan Vladimir Putin'in çıkarının olduğu bloke edilmiş mülk" olarak listeledi.

Graceful, süperyat varlıklarından yalnızca biri

Dans pistine dönüştürülebilen 15 metrelik bir kapalı yüzme havuzuna sahip olan ve kod adı 'Kosatka' ya da 'Katil Balina' olan Graceful, Putin'le bağlantılı birkaç süperyattan sadece biri.

Putin'in en büyük süperyatı olan 700 milyon dolarlık Scheherazade, onarımdan geçtiği İtalya'nın Marina di Carrara limanında el konuldu. Putin ayrıca ABD tarafından 22 milyon dolar değerindeki Olympia adlı daha küçük bir süperyatın sahibi olarak adlandırılıyor.