Dünya

NATO: Siviller önümüzdeki 20 yıl içinde Rusya ile savaşa hazırlanmalı

Amiral Bauer, savaşın patlak vermesi durumunda çok sayıda sivilin seferber edilmesi gerekeceğini ve hükümetlerin bu süreci yönetecek sistemleri devreye sokmaları gerektiğini söyledi

19 Ocak 2024 09:50

T24 Dış Haberler

Üst düzey NATO yetkilisi amiral Rob Bauer, sivillerin önümüzdeki 20 yıl içinde Rusya ile topyekûn bir savaşa hazırlanmaları gerektiği uyarısında bulundu. Bauer, silahlı kuvvetler savaşın patlak vermesi için hazırlanırken, sivil vatandaşların da yaşamlarında toptan değişiklik gerektirecek bir çatışmaya hazır olmaları gerektiğini söyledi.

The Telegraph'ın haberine göre; Brüksel'de NATO savunma şeflerinin katıldığı bir toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Amiral Bauer, savaşın patlak vermesi durumunda çok sayıda sivilin seferber edilmesi gerekeceğini ve hükümetlerin bu süreci yönetecek sistemleri devreye sokmaları gerektiğini söyledi.

"Barış içinde olduğumuzun kesin olmadığını anlamalıyız. İşte bu yüzden biz [NATO güçleri] Rusya ile bir çatışmaya hazırlanıyoruz" diyen Bauer,  "Ancak tartışma çok daha geniş kapsamlı. Aynı zamanda insanların da bir rol oynadıklarını anlamaları gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Bauer, "Tüm yelpazede daha hazırlıklı olmamız gerekiyor" dedi ve ekledi:

"Savaş çıksa da çıkmasa da daha fazla insan bulmak için bir sisteminiz olmalı. O zaman seferberlikten, yedeklerden ya da zorunlu askerlikten bahsedersiniz. Eğer bir çatışmanın içindeyseniz, çatışmayı sürdürebilmek için yeterince hızlı silah ve mühimmat üretebilen bir sanayi üssüne sahip olmanız gerekir"

İsveç, vatandaşlarını savaşa hazırlanmaları konusunda uyarmıştı. Stockholm'ün bu ayın başlarında yaptığı bu uyarı, ülkedeki sivil savunma örgütlerinde gönüllülerin artmasına ve pilli telsiz satışlarının yükselmesine yol açtı. 

NATO, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikatı düzenleyecek

Yaklaşık 90 bin NATO askeri önümüzdeki hafta Soğuk Savaş'tan bu yana bloğun en büyük askeri tatbikatına başlayacak.

Steadfast Defender 2024 operasyonu geçen yıl duyurulduğundan bu yana iki katından fazla büyüdü ve açıkça ittifakı bir Rus işgaline hazırlamak için tasarlandı.

Mayıs ayına kadar Avrupa'nın dört bir yanında gerçekleştirilecek tatbikata İngiltere yaklaşık 20 bin askerin yanı sıra tanklar, toplar ve savaş uçakları gönderdi.