Dünya

NATO Başkanı Stoltenberg: Çin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı desteklemesinin sonuçlarına katlanmalı

Stoltenberg, Çin'in "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullandığı füzelerin ve silahların yapımında kilit rol oynayan mikro-elektronik gibi pek çok teknolojiyi paylaştığını" söyledi

18 Haziran 2024 12:59

T24 Dış Haberler

NATO Başkanı Jens Stoltenberg, Çin'in Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını desteklemesinin sonuçlarına katlanması gerektiğini söyledi. 

BBC'ye, ABD Başkanı Joe Biden ile Washington'da yapacağı görüşme öncesinde konuşan NATO Başkanı Stoltenberg, Pekin'in bir yandan Rusya'nın savaş çabalarını desteklerken diğer yandan da Avrupalı müttefikleriyle ilişkilerini sürdürmeye çalışarak "her iki yolu da denediğini" söyledi.

Çin'in Rusya'ya verdiği destek konusunda NATO üyelerinin ne yapabileceği sorulduğunda Stoltenberg olası yaptırımlar konusunda "devam eden bir görüşme" olduğunu söyledi.

Stoltenberg, Çin'in "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullandığı füzelerin ve silahların yapımında kilit rol oynayan mikro-elektronik gibi pek çok teknolojiyi paylaştığını" söyledi. NATO Başkanı, "Bir aşamada, Çin'in davranışlarını değiştirmemesi halinde bir tür ekonomik bedel ödemeyi düşünmeliyiz" diye ekledi.

Pekin, Rusya'ya verdiği destek nedeniyle zaten bazı yaptırımlara maruz kalıyor. Çin, ölümcül silahlar satmadığını ve "çift kullanımlı ürünlerin ihracatını yasa ve yönetmeliklere uygun olarak ihtiyatlı bir şekilde ele aldığını" söyleyerek Moskova ile yaptığı iş birliğini savunuyor

Stoltenberg; İran, Pekin ve Kuzey Kore'yi sayarak "Rusya şu anda otoriter liderlerle giderek daha fazla iş birliği yapıyor" dedi.

Kuzey Kore'nin Rusya'ya top mermileri gönderdiğini ve karşılığında Rusya'nın da Kuzey Kore'nin füze ve nükleer programları için ileri teknoloji verdiğini söyleyen ATO Başkanı, "Yani Kuzey Kore Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bir saldırı savaşı yürütmesine yardım ediyor" diyerek durumu açıkladı.