Dünya

Nataša Pirc Musar, Slovenya'nın ilk kadın Cumhurbaşkanı seçildi

14 Kasım 2022 07:32

T24 Dış Haberler

Liberal bir avukat ve eski veri güvenliği komiseri Nataša Pirc Musar, Slovenya'da merkez sol iktidarın desteğini aldıktan sonra ikinci tur seçimlerinde muhafazakar rakibini yenerek ülkenin ilk kadın Cumhurbaşkanı oldu.

Oyların yüzde 99'u sayılırken Nataša Pirc Musar yüzde 53.8 oy aldı ve  Anže Logar yüzde 46.1'de kaldı. İkisi de bağımsız aday olarak yarışsa da Musar'ı sol, Logar'ı sağ partiler destekledi. 

Eski başbakan Janez Janša'nın aşırı sağcı iktidarının dışişleri bakanı olan Logar, ekim ayında yapılan ilk tur seçimlerini kazanmış ancak yeterli çoğunluğa ulaşamamıştı. Son haftalarda anketlerde Musar öne geçmeyi başardı. Birçok analist, bunun nedeninin Logar'ın Janša ile arasına mesafe koymayı başaramamasından kaynaklandığını düşünüyor.

Haziran ayında koltuğu Janša'dan devralan Slovenya'nın çevreci Başbakanı Robert Golob, Logar'ın "ülkeyi karanlık zamanlara sürükleyeceğini" söylemişti. 

Geçmişte gazetecilik ve haber sunuculuğu da yapan Musar, Vienna Üniversitesi'nde hukuk doktorasını tamamladıktan sonra avukatlığı başladı. Musar, 2004 yılında Slovenya'nın veri güvenliği komiseri seçildi.

Musar ayrıca eski ABD başkanı Donald Trump'ın Slovenyalı eşi Melania Trump'ın adının reklam için kullanılmasını önlemek amacıyla tutulmuştu.

Slovenya'da cumhurbaşkanlığı büyük oranda sembolik bir pozisyon. Ancak Musar, seçilmesi durumunda iç politikaya selefinden daha çok müdahil olmayı planladığının sinyalini vermişti.