Dünya

"Narkoların Narkosu" olarak bilinen uyuşturucu lordu Quintero, Meksika'da yakalandı

Bir ABD ajanını öldürmekle suçlanan Quintero'yu çalılık alanda Max isimli köpeğin bulduğu belirtildi

16 Temmuz 2022 10:04

T24 Dış Haberler

ABD'nin en çok aranlar listesinde yer alan ve "Narkoların Narkosu" olarak bilinen Meksikalı uyuşturucu lordu Rafael Caro Quintero'nun hapisten çıktıktan yaklaşık 10 yıl sonra Meksika güçleri tarafından Sinaloa eyaletinde yakalandığı duyuruldu.

Quintero, 1985'te bir ABD uyuşturucuyla mücadele ajanını Choix'de kaçırmak, işkence etmek ve öldürmekle suçlanıyor.

Meksika donanması, 69 yaşında olduğuna inanılan Quintero'nun çalılık bir alanda Max isimli özel eğitimli bir köpek tarafından bulunduğunu bildirdi.

ABD, Quintero'nun hızlı bir şekilde iade edilmesi için başvuruda bulunacaklarını ifade etti. 

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, "ABD kolluk kuvvetlerini kaçırıp işkence eden ve öldürenlere saklanacak yer yoktur. Rafael Caro Quintero'yu yakaladıkları için Meksikalı yetkililere minnettarız" dedi.

Quintero, güçlü Guadalajara Karteli'nin üç kurucu üyesinden biriydi. 

Rafael Caro Quintero, ABD ajanı Enrique Camarena'nın cinayeti için Meksika'da 28 yıl hapis yatmış; Meksika mahkemesi Quintero'nun federal değil de eyalet seviyesinde yargılanması gerektiğini belirterek ihlal bulunca erken serbest kalmıştı.

ABD, Quintero'nun serbest kaldıktan sonra tekrar uyuşturucu ticareti yapmaya başladığını belirtmiş ve "en çok arananlar" listesine almıştı. 

Quintero'nun artık uluslararası uyuşturucu ticaretinde büyük bir rol oynadığı düşünülmese de yakalanması sembolik olarak önemli görülüyor.