Ekonomi

Naki Bakır: Türkler yurt dışında eve yöneldi, sekiz ayda 40,5 milyar TL transfer edildi

14 Ekim 2024 10:42

T24 Ekonomi

Dünya yazarı Naki Bakır, Türklerin yatırım olarak yurt dışında gayrimenkule yöneldiğini belirterek, "Anılan dönemde­ki Merkez Bankası ortalama dö­viz kuru ile çevrildiğinde bu tutar 40,5 milyar TL’ye karşılık geliyor" dedi. 

Gayrimenkul alımı için yurt dışına transfer edi­len dövizlerin yılın ilk sekiz ayı itibarıyla 1 miyar 377 milyon dolara ulaştığını aktaran Bakır, yazısında şunları söyledi:

"Anılan dönemde­ki Merkez Bankası ortalama dö­viz kuru ile çevrildiğinde bu tutar 40,5 milyar TL’ye karşılık geliyor.

Türkiye’de kredi faizlerinin aşırı yüksekliği nedeniyle or­ta gelir grubunun ikamet amaçlı konut alımlarında düşüş, ranti­ye kesiminin konut yatırımı ye­rine faizli enstrümanları tercih etmesi ve yabancıların alımları­nın hız kesmesi nedeniyle bir sü­redir konut sektöründe durgun­luk yaşanıyor. Buna karşılık üst gelir grubundaki “yatırımcı tip” yerli alıcıların gayrimenkul yatı­rımında 2023 başından bu yana giderek artan biçimde yurt dışı­na yöneldiği gözleniyor.

2020 yılında 213 milyon do­lar olan gayrimenkul alımı için yurt dışına aktarılan döviz tu­tarı, 2021’de yüzde 74,2 artışla 371 milyon dolara, 2022’de yüz­de 69,3 artışla 628 milyon dolara, 2023 yılında ise yüzde 183,8’lik rekor artışla 1 milyar 782 milyon dolara ulaşmıştı. Bu yıl ilk sekiz aydaki ivmenin devam etmesi durumunda yılın tümünde de bu hacmin geçen yılki düzeylerde gerçekleşmesi bekleniyor.

Merkez Bankası ödemeler den­gesi verilerine göre ocak-ağustos döneminde Türklerin yurt dışı gay­rimenkul yatırımları dolar bazında geçen yılın eş dönemine göre yüz­de 17,1 artarken, yabancıların Tür­kiye’deki gayrimenkul yatırımla­rı ise yüzde 23,3 azalarak 2 milyar 24 milyon dolara geriledi. Buna gö­re gayrimenkul alımı için dışarı çı­kan döviz, bu amaçla getirilen tu­tara yaklaştı. Geçen yıl ilk sekiz ay­da yabancıların gayrimenkul alımı için Türkiye’ye getirdikleri döviz­den Türklerin bu amaçla yurt dışı­na götürdükleri sermaye düşüldü­ğünde bu alanda 1 milyar 462 mil­yon dolar olan net giriş, bu yıl aynı dönemde 55,7 daha az olmak üzere 647 milyon dolarda kaldı."

Yazının tamamı için tıklayın