Politika

Nagehan Alçı: Vatandaş, vaatleri genel başkanların ağzından ve daha vurucu şekilde duymak istiyor artık

01 Şubat 2023 14:09

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, Millet İttifakı'nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni için, "Çok daha kısa çarpıcı ve akılda kalıcı şekilde bir sunum hazırlanabilirdi. Kaldı ki artık vatandaş genel başkanların ağzından ve daha vurucu şekilde duymak istiyor vaatleri" dedi. 

Metni genel olarak özgürlükçü ve demokrat bulduğunu belirten Alçı, şu ifadeleri kullandı:

"Daha önce birçok başlık farklı zaman ve mekanlarda telaffuz edilmişti, o açıdan aşağı yukarı genel çerçeveyi biliyorduk aslında.

Fakat İstanbul Sözleşmesi demeden İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılamayacağını anlatması, eğitim başlığında etnik, din, dile bakılmaksızın fırsat eşitliğinden bahsetmesi çok ince ve diplomatik bir çabayı gösteriyor.

Belli ki her parti kendi tabanının hassasiyetini gözetmiş ama blokaj koydurmamış.
...
Şeffaflaşmadan, yargıda adaletli bir sistem kurmaya, girişimcilerin önünü açmaktan, tarımı desteklemeye kadar 240 sayfada sayısız vaat mevcut. Kalıcı yaz saati uygulamasını kaldırma vaadini ayakta alkışlıyorum mesela…

Ancak ben bakanlıkları ayırarak Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı, İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı gibi önerilerle ortaya çıkan 6’lı Masa’nın vaatleri arasına AB sürecini yeniden canlandırmayı koyarken aynı zamanda AB Bakanlığı’nı da tekrar kurmayı almasını beklerdim. Biliyorsunuz AK Parti AB politikasını rafa kaldırınca AB Bakanlığı’nı da lağvetti. 6’lı Masa’nın hedefleri arasında bu bakanlığı kurmak da muhakkak olmalı. Çünkü kim ne derse desin AB çıpası olmayan bir Türkiye özgürlükçülükten çok uzaklaştı."