Gündem

Nagehan Alçı: Şiddet uygulayan erkekleri hapislerde süründürün, iş vermeyin, damgalayın, afişe edin

"Konuşun! Korkmayın!"

08 Mart 2019 08:56

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, 8 Mart ile ilgili olarak bir yazı kaleme aldı. "İsyan duygularıyla dolup taşıyorum" diyen Alçı, "Her gün, birbirini hiç tanımayan ama kadın düşmanlığı konusunda aynı potada buluşan erkeklerin yaptıklarına “Buraya kadar” diye haykıralım!" ifadesini kullandı. Alçı, şiddet uygulayan 'erkek'lerin "hapislerde süründürülmesini, iş verilmemesini, damgalanmasını ve afişe edilmesi" gerekliliğinden bahsetti.

"Kocalarınızı afişe edin. Babalarınızı afişe edin. Sevgililerinizi, patronlarınızı, bölüm şeflerinizi afişe edin. Kol kırılır, yen içinde kalır demeyin. Konuşun! Korkmayın!" diyen Alçı'nın "Şiddet uygulayan erkekleri ölüme mahkûm etmek" başlığıyla (8 Mart 2019) yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

Bugün 8 Mart. İsyan duygularıyla dolup taşıyorum sevgili okurlar. Her yer kanıyor. Dört bir yanda, hangi statüden, hangi eğitim ve gelir seviyesinden olursa olsun tablo aynı: Kadınlar şiddet görüyor. Kadınlar dövülüyor. Kadınlar sokak ortasında  bıçaklanıyor, yüzlerinde şişe kırılıyor, sürükleniyor, öldürülüyor.

Yeter! Bu ülkenin erkek şiddeti yeter! Dur diyelim artık! Her gün, birbirini hiç tanımayan ama kadın düşmanlığı konusunda aynı potada buluşan erkeklerin yaptıklarına “Buraya kadar” diye haykıralım! Nasıl mı?

Hâkimler, bunları hapislerde süründürün!

Bunun tek yolu var sevgili dostlar. Tek bir yolu… Şiddeti en ağır cezalara mahkum etmedikçe, bu vandalları, bu vahşileri korkutup, içlerindeki kriminal canavarı hapisle, sosyal baskıyla, işsizlik sopasıyla ezmedikçe duracakları yok…

Hakimlere sesleniyorum: Mevcut yasaları işletin! En üst cezaları verin. Kadına şiddeti ağır cezada yargılayın. Tutuksuz yargılamayı unutun.

İşverenler, bu adamlara iş vermeyin!

İşverenlere sesleniyorum: Sicilinde bu konuda en ufak bir pürüzü olana iş vermeyin. Mevcut çalışanlarınız arasında böyle profiller varsa onları işten çıkarın! İşsizliğe mahkum edin!

Yetkililer, bu suçu işleyenleri e-Devlet'te damgalayın!

Devlete sesleniyorum: E-devlet’te kadına karşı şiddet suçundan yargılananları özel olarak işaretleyin. Onların kimliklerinin ayrılmaz bir parçası olsun bu utanç. Silinemesin. Hastaneye gittiklerinde de, SGK’ya ihtiyaç duyduklarında da karşılarına çıksın. Herkes bilsin.

Kadınlar, kocalarınızı afişe edin!

Ve topluma sesleniyorum: Artık yeter bu kadın düşmanlığı. Kadına şiddet uygulayanı, sadece fiziksel değil, psikolojik şiddet uygulayanı da, eşini, kızını ezeni, aleni hakaret edeni vicdanlarınızda mahkum edin!

Ey kadınlar bunu sadece sizin gücünüz başarabilir. Nasıl ki erkekler yıllardır kendi suçlarını örtmekte dayanışıyorlarsa, siz de size şiddet uygulayanı, sizi ezeni bezdirmekte, onu toplumun içinde utandırmakta dayanışın.

Kocalarınızı afişe edin. Babalarınızı afişe edin. Sevgililerinizi, patronlarınızı, bölüm şeflerinizi afişe edin. Kol kırılır, yen içinde kalır demeyin. Konuşun! Korkmayın! Korktukça üstünüze geliyorlar. Siz konuştukça onlar sizden korkacak!

Yazının tamamı için tıklayın