Gündem

Nagehan Alçı: 6’lı Masa, Kıbrıs’ta Annan Planı’na mı işaret ediyor?

03 Şubat 2023 13:32

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, 6’lı Masa’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ndeki dış politika çalışmasını değerlendirdi. Alçı, “Milli davamız olan Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla KKTC’nin ve Kıbrıslı Türklerin kazanılmış haklarını koruma ve iki toplumun egemen siyasi eşitliğini sağlama hedeflerini gözeteceğiz' maddesi, 'iki toplumun siyasi eşitliği' ifadesi nedeniyle hem iktidarın hem de kendini ulusalcı olarak tanımlayan kesimlerin tepkisini çekti. Ben bu ifadenin kullanılmasını Annan Planı çizgisinin hatırlatılması olarak gördüm" düşüncesini dile getirdi.

Alçı, yazısında, "Nisan 2004’te yapılan referandumda Kıbrıslı Türklerin yüzde 64,91’i adadaki sorunu bitirecek mahiyetteki plana 'evet' demiş ancak maalesef Rum kesiminin yüzde 75,38’i 'hayır' dediği için plan rafa kalkmıştı. Halbuki kabul edilse Kıbrıs, Türkler ve Rumlardan oluşan bağımsız bir devlet olacak, devlet başkanlığı ve başbakanlık 10 aylık rotasyonlarla Türkler ve Rumlar arasında el değiştirecek, bugün Kıbrıslı Türkler AB vatandaşı statüsü elde edecek ve adadaki bölünmüşlük bitecekti. Maalesef sekter Rum milliyetçiliği planın hayata geçmesini engelledi. Şimdi 6’lı Masa Kıbrıs’ta yeniden böyle bir girişimin önünü açmayı mı vaat ediyor? Bugün iki taraf da o noktadan çok uzak ama Kıbrıslı Türklerin önemli bir kısmı hala bu planı destekliyor" görüşünü savundu.

Alçı, şu ifadeleri kullandı:

"Bu soruyu metnin dış politika bölümünü İyi Parti adına hazırlayan emekli büyükelçi ve partinin genel başkan yardımcısı Sayın Ahmet Erozan’a ve Deva Partisi adına hazırlayan emekli büyükelçi ve parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Abdurrahman Bilgiç’e sordum.

Erozan, 'Annan Planı ya da başka bir plana işaret etmiyoruz Nagehan Hanım, biz herhangi bir çözüm empoze etmekten yana değiliz. İstiyoruz ki Kıbrıslı Türkler kafa kafaya verip kendi gelecekleri için bir karar versinler' dedi.

Ahmet Bey, 6’lı Masa adına konuşmadığının, kendi yorumlarını ifade ettiğinin özellikle altını çizdi, ben de buraya not düşeyim ancak metinde işaret edilen zaten tam da Sayın Erozan’ın tarif ettiği çerçeve.

Sözlerine şunları da ekledi: 'Türkiye’nin aşırı müdahaleci tutumunun çözümü kolaylaştırmadığı ortada. Milli davanın çözümü için Kıbrıslı Türklerin de irade ve isteklerinin önemli olduğunu düşünüyoruz.'

"Annan Planı’nı işaret etmiyoruz”

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Bilgiç de Annan Planı’na işaret etme gibi bir amaçlarının olmadığını söyledi."