Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan beri süren deprem fırtınasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, 7 ve üzeri deprem olasılığını işaret ederek "O zaman Ege kıyılarında tsunami dahi beklemek mümkün" uyarısını yaptı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi verilerine göre; 28 Ocak'tan itibaren Ege 400'ü aşkın deprem oldu. Türkiye kıyılarına en yakın depremin 140 kilometre mesafede gerçekleştiği kaydedildi.
Ege Denizi neden sürekli sallanıyor?
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde peş peşe meydana gelen depremlere ilişkin uyarılarını sürdürdü.
Görür, "Dün ve bugün yüzlerce deprem oluyor. En büyüğü 4.8, haliyle buralardaki adalarda dikkatli olmak lazım. Burası Muğla ile Aydın'a yakın. Burada olan depremler hissedilir depremler. Büyük olursa zarar da verebilir. Yönetimin, deprem fırtınası sona erene kadar yerel yönetimlerin dikkatli olması gerekir" diye konuştu.
NTV yayınında konuşan Naci Görür, Kıbrıs fayının daha önce 8'in üzerinde deprem ürettiğine dikkat çekerken, "Çok büyük depremler üretebilir helen Kıbrıs fayı. Bölge ile Türkiye arası 140 kilometre" dedi.
"7 üzeri bir deprem olursa Türkiye kıyılarında yıkıcı bir etki yapar mı?" sorusuna yanıt veren Görür, şunları kaybetti:
"7 üzeri olursa yapar. Hatta bu hareket, Santoroini'de normal faylardan dolayı herhangi bir şey olursa, o zaman Ege kıyılarında tsunami dahi beklemek mümkündür. Deniz sevilerinde kıyı bölgelerinde tsunami zarar verebilir. Yönetim ve müdahale bazında alarma geçmeleri ve dikkatli olmalarını öneririm."
Ege'de deprem korkusu; Yunanistan’da uzmanlar ve hükûmet alarma geçti