Ekonomi

Muzda gübre kullanımı yüzde 60 düştü; rekolte 1 milyon tonun altına düşebilir

Artan fiyatlar nedeniyle tarımda gübre kullanımını kısmak zorunda kalan üretici, hayvan gübresine yöneldi

25 Temmuz 2022 12:10

Muz üretiminde gübre kullanımı, yüksek fiyatlardan dolayı yüzde 60 azaldı. Üreticiler gübre fiyatlarındaki artışa karşı, alternatif ürün olan hayvan gübresi kullanmaya başladı. Muz üretiminde gübre kullanımının düşmesiyle 1 milyon tona ulaşan rekoltenin yüzde 20 azalması bekleniyor.

Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'e konuşan ve girdi maliyetlerinin üretimde azalmaya neden olacağını ifade eden Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, geçen yıl 6-7 liraya ürettikleri muzu zararına, 4 ile 4,5 liraya satabildiklerini söyledi.

"Rekoltenin 1 milyon tonun altına düşme olasılığı var"

Bir üretici olarak bir önceki yıla göre bu yıl muz bakımında gübrelemeyi yüzde azalttıklarını belirten Gümüş, “Bu da muzda verimi etkileyecek. Verimde azalmayı sadece muzda değil, diğer tarım ürünlerinde de yaşayacağız. Bütün üreticiler şu anda gübre kullanımını kısıyor. Sadece gübre kullanımı değil, enerji ve su maliyetleri de yüksek. Rekolte de 1 milyon tonun altına düşme olasılığını olduğunu düşünüyorum. Biz muzda yüzde 100 kendimize yeter hale gelmiştik. Fakat plansız ve programsızlıktan dolayı tekrar ithal muza ülkemiz mahkum edilecek” dedi.

"Üretici, hayvan gübresine yöneldi"

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör de, “Üreticiler gübreye alternatif aramaya başladı. Hayvan gübresine yöneldi. Yüksek fiyattan dolayı gübreyi çoğu üretici kullanamıyor. Keza yine enerji, damlama sulama ve ilaç gibi girdilerde ciddi anlamda fiyat artışları var. Bütün sera maliyetlerinde bir önceki yıla göre 2 kat artış yaşandı." diye konuştu.