Dünya

Müttefikleri, ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası göndermesi kararından rahatsız: "Masumlar zarar görecek"

09 Temmuz 2023 09:42

T24 Dış Haberler

ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararı, bazı müttefikleri arasında rahatsızlık yarattı. 

Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden, "Çok zor bir karar verdiklerini" söyleyerek Ukrayna'ya misket bombası göndereceklerini doğruladı. 

Bunun karşısında Britanya, Kanada, Yeni Zelanda ve İspanya, bu silahın kullanımına karşı olduklarını vurguladı.

Misket bombalarının kullanımı, sivillere oluşturduğu tehlike sebebiyle 100'den fazla ülke tarafından yasaklandı.

Misket bombalarının içinde daha küçük bombalar bulunuyor, ve bunların hepsi çeşitli yönlere patlayarak geniş ölçekte zarara sebep oluyor. Aynı zamanda küçük bombalarının birçok kez patlamadığı, yıllarca yerde kaldığı ve daha sonra aniden patladıkları örnekler bulunuyor.

Biden, cuma günü CNN'e verdiği bir söyleşide 800 milyon dolarlık askeri yardım paketi kapsamında bombaları Ukrayna'ya gönderme kararı konusunda müttefikleriyle görüştüğünü belirtti.

Biden, "karara ikna olmasının zaman aldığını" ancak Ukrayna'nın cephanesi tükenmeye başladığı için bombaları göndermeye karar verdiğini belirtti. 

ABD'nin kararı, insan hakları gruplarının tepkisini çekti. Uluslararası Af Örgütü, "misket bombalarının savaş bittikten sonra bile sivillere ölümcül tehlike oluşturacağını" ifade etti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin göndereceği misket bombalarının, Rusya'nın savaşta mevcut olarak kullandıklarından daha az arıza yaptığını belirtti.

ABD'nin kararı kendisine sorulduğunda Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkesinin bu silahların üretimini ve kullanımını yasaklayan Misketli Cephaneler Anlaşması'nı imzaladığına dikkat çekti. 

"Masum insanlar zarar görecek"

Anlaşmanın ortaya çıkmasında önemli rol oynayan ülkelerden Yeni Zelanda'nın Başbakanı Chris Hipkins, ABD'nin kararını daha açık bir şekilde eleştirerek, "Silahlar ayrım yapmadan masumlara çok büyük zarar veriyor potansiyel olarak uzun süreli etkileri de olabilir" dedi. Yerel basına göre Hipkins, Yeni Zelanda'nın Ukrayna'da misket bombası kullanılmasına karşı olduğunu Beyaz Saray'a bildirdiklerini söyledi. 

İspanya Dışişleri Bakanı Margarita Robles de, bazı silahların Ukrayna'ya gönderilmemesi gerektiği konusunda "sıkı bir duruşları olduğunu" ifade etti. 

Robles, "Misket bombalarına hayır, Ukrayna'nın meşru bir şekilde savunulmasına evet. Bizim anlayışımıza göre bu misket bombaları olmadan yapılmalı" dedi.

Kanada da, Misketli Cephaneler Anlaşması'nın yükümlülüklerini ciddiye aldıklarını ve bunun tüm dünya tarafından uygulanması gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

ABD de, Rusya da, Ukrayna da Misketli Cephaneler Anlaşması'nın imzacısı değil. Kiev de Ukrayna da savaşta misket bombaları kullandı.

Anlaşmanın imzacılarından Almanya, "ABD'li dostlarımızın böyle bir kararı hafife almadığından emin olduklarını" söyleyerek Washington'un kararını "anladıklarının" sinyallerini verdi. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı, silahların şehirlik alanlarda kullanılmayacağını ve sadece düşman savunma hatlarını yarmak için ateşleneceğinin garantisini verdi. 

Biden'ın kararı, ABD'nin hata payı yüzde 1'den yüksek olan misket bombalarını kullanma, üretme veya ihraç etmeye dair yasasını da ihlal edecek.

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'nin kararının "çaresizliğe" işaret ettiğini ifade etti.