Ekonomi

Mustafa Çamlıca: Yakında köprü ve havalimanlarındaki döviz kontratlarından kaynaklı kur farkları Merkez Bankası tarafından ödenebilir

20 Mayıs 2024 12:55

Eski Maliye Müfettişi ve eski Ernst & Young Başkanı Mustafa Çamlıca, Merkez Bankası'nın UFRS'ye Göre Düzenlenmiş Bağımsız Denetim Raporu'na ilişkin yaptığı paylaşımda, "Yakında köprü, havalimanı vs döviz kontratlarından kaynaklı kur farkları da Banka tarafından ödenebilir" dedi. 

Eski Maliye Müfettişi ve eski Ernst & Young Başkanı Mustafa Çamlıca, Merkez Bankası'nın UFRS'ye Göre Düzenlenmiş Bağımsız Denetim Raporu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çamlıca, LinkedIn hesabından yaptığı paylaşımda "çarpıcı rakamlar" diyerek şunları söyledi:

"KKM uygulamasının başladığı 2021 yılı sonunda aktif büyüklüğü 456 milyar $ iken; 2 yıl sonra bu büyüklük 174 milyar $ olmuş. Aktif büyüklüğündeki 2 yıllık daralma 282 milyar $. Bankanın özsermaye açığı 52.6 milyar $. Bu açığı Hazine bir 10 yıllık Eurobond ile kapatmak ister ise, yaklaşık 100 milyar $ borçlanması lazım. Bu rakam GSMH'nın yaklaşık %10 u. Banka şu an Bütçe ajanına evrilmiş durumda. Bu yol, yol ise yakında köprü, havalimanı vs döviz kontratlarından kaynaklı kur farkları da Banka tarafından ödenebilir."