Politika

Dervişoğlu'ndan Bahçeli'ye: Siyaset, günün şartlarına göre istifade alanı oluşturabilmek adına birtakım söylemleri sertleştirmek değildir

05 Ekim 2024 02:17

T24 Haber Merkezi

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, katıldığı programda gündeme ilişin açıklamalarda bulundu. CHP grubunun Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı TBMM Genel Kurulu’nda ayakta karşılaması hakkında konuşan Dervişoğlu, "Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yabancı bir devletin başkanı geldiğinde eğer onu ayakta karşılaşıyorsanız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Cumhurbaşkanı geldiğinde de ondan farklı bir tavır sergilememeniz icap ediyor" dedi. Normalleşme tartışmaları üzerinden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni de eleştiren Dervişoğlu, "Anormalleşme Cumhurbaşkanı’nın tek adamlığıyla başladı" diye konuştu.  

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, TV100’de Kübra Par’ın sorularını yanıtladı. Daha önce CHP'ye, "Ayağınızı denk alın" diyen ve CHP lideri Özgür Özel için "yüzsüz" ifadesini kullanan MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, TBBM'de düzenlenen yeni yasama yılı resepsiyonunda, "Bazen siyaseten söylememiz gerekenler oluyor" diyerek Özel'in elini tutması hakkında da konuşan Dervişoğlu, “Siyasetçi ne söyleyeceğini bileceği kadar, ne söylememesi gerektiğini de idrak eden insan olmalıdır. Yani günün şartlarına göre istifade alanı oluşturabilmek adına birtakım söylemleri sertleştirmek değildir siyaset" dedi.

Dervişoğlu özetle şu açıklamalarda bulundu:

“Duruma göre vaziyet alınmaz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM Genel Kurulu’na geldiğinde CHP Grubu’nun ayağa kalkmasına ilişkin görüşleri sorulan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, “Bu konuya siyasi beklentiler üzerinden değil, devlet gelenekleri üzerinden bakmanın daha yerinde olduğu kanaatini taşıyorum. Duruma göre vaziyet alınmaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yabancı bir devletin başkanı geldiğinde eğer onu ayakta karşılaşıyorsanız; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Cumhurbaşkanı geldiğinde de ondan farklı bir tavır sergilememeniz icap ediyor” dedi.

CHP yönetiminden milletvekillerine mesaj: TBMM açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan ayakta karşılanacak

“Erdoğan’ı ayakta karşılama” kararı CHP’yi böldü: Vekillerin bir bölümü içeri girmedi, 6 vekil ayağa kalkmadı

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiğimiz andan itibaren Türkiye’de bir anormalleşme söz konusu"

Normalleşme sürecine ilişkin İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu; şu değerlendirmelerde bulundu:

Normalleşmeye neden ihtiyaç duyulduğuna bakmak lazım. Ya da anormalleşmenin nerede başladığını doğru belirlemek lazım. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiğimiz andan itibaren Türkiye’de bir anormalleşme söz konusu oldu. Dolayısıyla demokrasi yerine tek adamlık, hürriyet yerine bahşedilen lütfedilen özgürlükler, adalet yerine kayırmacılık, vatandaşlık yerine sığınmacılık, eşitlik yerine yandaşlık gibi kavramlar Türk toplumuna yerleştirildi. Dolayısıyla halkın kendisine olan güveni de, bunlara bağlı olarak aşağıya doğru, bunları duydukları güven de bütün bu olup bitenlere bağlı olarak aşağıya çekilmeye başlandı. Anormalleşme Cumhurbaşkanı’nın tek adamlığıyla başladı. Belki de Recep Tayyip Erdoğan'ın karakteriyle ve siyasi meşrebi ile mütenasip olmayan eleştirilerin de muhatabı olmasına vesile oldu o sistem

"Siyaset, günün şartlarına göre istifade alanı oluşturabilmek adına birtakım söylemleri sertleştirmek değildir"

Daha önce eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasını yakından takip eden CHP'ye, "Ayağınızı denk alın" diyen ve CHP lideri Özgür Özel için "yüzsüz" ifadesini kullanan MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, TBBM'de düzenlenen yeni yasama yılı resepsiyonunda, "Bazen siyaseten söylememiz gerekenler oluyor" diyerek Özel'in elini tutması hakkında da konuşan Dervişoğlu, “Sadece kürsülerden her türlü hakareti yapıp kürsünün altından da; ‘siyasettir bu ne yapalım söylenmesi gereken şeyleri söylüyoruz’ demek, o bahsettiğimiz olumsuzluğu ortadan kaldırıyor mu ya da siyasetçiye vatandaşın bakış açısını güzelleştiriyor mu? Siyasetçi ne söyleyeceğini bileceği kadar, ne söylememesi gerektiğini de idrak eden insan olmalıdır. Yani günün şartlarına göre istifade alanı oluşturabilmek adına birtakım söylemleri sertleştirmek değildir siyaset" açıklamasını yaptı.

Bahçeli "Birbirimizi kırmıyoruz inşallah" dedi, Özel'in elini tuttu: Üzülme, bazen siyaseten söylememiz gerekenler oluyor

“AK Parti ve CHP'nin yerinde olsam İYİ Parti ile uğraşmam”

İYİ Parti’deki istifalar hatırlatılarak partinin merkez parti nasıl olacağı sorulan Dervişoğlu, “Siyasetin merkezi olmak için o siyasi partinin hacmine değil; fikrine, düşüncelerine ve kadrolarına bakılır. Bizim o alanlardaki çalışmalarımız tamamlanmak noktasında. Ben milletin ihtiyacı olan bir şeyi talep ediyorum. Türk siyasetinde İYİ Parti’ye ihtiyaç duyulduğu kanaatini taşıyorum. Ben mevcut iktidarın yerinde de olsam İYİ Parti'nin içiyle uğraşmam. İktidara talip görüntüsü sergileyen ana muhalefet partisinin yerinde olsam da İYİ Parti’yle uğraşma tercihinde bulunmam. Çünkü demokrasinin gücünün gerçekten ortaya çıkarılması için İYİ Parti gibi merkez yaklaşımla sorunları kucaklayacak partilere ihtiyaç vardır" yanıtını verdi. (ANKA)



'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye