Gündem

Murat Yetkin yazdı: Rusya’nın yeni diplomasi modeli

"Moskova, hem Washington, hem Ankara’nın hatalarının da sayesinde Suriye iç savaşı üzerinden Orta Doğu’ya dönüş yaptı"

04 Kasım 2019 16:06

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Rusya'nın Ankara ve Washington'un hataları sayesinde Suriye iç savaşı üzerinden Orta Doğu’ya dönüş yaptığını yazdı.

Yetkin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye'de "yeni bir diplomasi" yöntemi denediğini ve 'Astana Süreci'nin bunun ilk uygulaması olduğunu ifade etti.

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Moskova, hem Washington, hem Ankara’nın hatalarının da sayesinde Suriye iç savaşı üzerinden Orta Doğu’ya dönüş yaptı. Tartus’ta üssünü Doğu Akdeniz’in en modern deniz üslerinden biri olarak tahkim etti ve Lazkiye yakınlarında Hmeymim’de modern bir hava üssüne sahip oldu. Bir anlamda İsrail’le komşuluk kurdu. En yeni silahlarını Suriye’de denedi ve dünya pazarlarına tanıttı, bu süreçte NATO üyesi Türkiye’ye S-400 füzelerini sattı.

Ama Putin aynı zamanda yeni bir diplomasi yöntemini de Suriye’de denedi ve başarılı oldu. Türkiye’yle (ve ikincil planda İran ile) birlikte uygulamaya koyulan ve aslında bugün Cenevre Sürecinin yeniden başlamasını sağlayan Astana Süreci bu yeni diplomasi yönteminin ilk uygulaması oldu.

Rusya’nın Orta Doğu uzmanlarından “İslam Dünyası Stratejik Vizyon Grubu” danışmanı Veniamin Popov 24-25 Ekim’de Ankara Ticaret Odasında (ATO) yapılan “Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek” konferansında bu diplomasi “modeline” bir tanım getirdi. Popov’a göre “Soçi mutabakatı, sadece Suriye’de değil, dünya çapında da ABD’ye rağmen çözümler bulunabileceğini gösterdi.” Bu model, “taraflara adil yaklaşmayı” ve “tarafların ihtiyaçlarını anlamayı” temel alıyordu. Popov’a başka nerelerde uygulanabileceğini sorduğumda, “Örneğin Basra Körfezinde hem İran, hem Suudi Arabistan’la konuşuyoruz. Libya’da neden Rusya, Türkiye ve Mısır ile bir araya gelmesin?” yanıtını aldım. Aynı konferansta konuşan ve “ABD küresel gücü sonuna yaklaşıyor” diye konuşan Rus tarihçi Andrey Fursov ise “Türkiye, Rusya ve bitti dedikleri Suriye, kendi aralarında anlaşarak dünyanın bu bölgesinde çok büyük kayıp ve katliamlara yol açılabilecek bir savaşın önüne geçmiş oldu” dedi.


Yetkin'in "Rusya’nın Suriye oyun planı Türkiye’yi aşıyor" başlıklı yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz