Gündem

Murat Yetkin yazdı: ABD'nin Bağdadi operasyonunda İncirlik Üssü kullanıldı mı?

"Erdoğan ve Altun'un ABD operasyonuna memnuniyetle destek olunduğunun açıklaması, Türkiye’nin üzerine düşürülen IŞİD gölgesini kaldırmayı da amaçlıyordu"

28 Ekim 2019 01:32

Gazeteci yazar Murat Yetkin, IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin ABD operasyonuyla öldürülmesinde Türkiye'nin rolüne odaklanan bir yazı kaleme aldı. 

TIKLAYIN - IŞİD lideri Bağdadi'nin öldürüldüğünü resmen açıklayan Trump, Rusya, Türkiye, Irak, Suriye ve Kürtlere teşekkür etti

İddiaların aksine resmi kaynakların ABD operasyonunda İncirlik Üssü'nün kullanılmadığını bildirdiğini söyleyen Yetkin, "Türkiye’nin IŞİD operasyonuna izin verme düzeyinde de olsa katkı vermesi olumlu oldu. Eğer gün boyu iddia edildiği gibi Türkiye’ye haber dahi verilmemiş olsaydı, bu ciddi bir karşı propaganda kampanyasına malzeme yapılabilirdi. Trump’ın açıklaması ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yayınladığı mesajda “DAEŞ liderinin öldürülmesi terörle ortak mücadelede dönüm noktasıdır” demesi, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un ABD operasyonuna memnuniyetle destek olunduğunun açıklaması, Türkiye’nin üzerine düşürülen IŞİD gölgesini kaldırmayı da amaçlıyordu" değerlendirmesinde bulundu.

Yazısında "Erdoğan’ın, özellikle de 22 Ekim’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile vardığı mutabakatın temel noktalarından birisini Suriye rejimiyle irtibat kurma oluşturuyor. Oysa 2011’de Türkiye’nin Suriye iç savaşına taraf olmasındaki temel hedef Suriye rejiminin devrilmesiydi. Karşılığında Türkiye, Suriye masasında aslî aktörler arasında yerini alıyor. En azından hatalardan dersler çıkarılmaya başlandığını anlıyoruz" değerlendirmesinde bulunan Yetkin "Türkiye’nin ABD ve Rusya anlaşmalarıyla önüne çıkan fırsatı iyi değerlendirmesi ve Suriye’de siyasi çözüme odaklanmasında hem Türkiye’nin iç barışı, hem bölgesel çıkarları bakımından fayda var" dedi.

Murat Yetkin'in kişisel sitesi yetkinreport'da "Bağdadi’nin ölümünde Türkiye’nin rolü ve sonrası" başlığıyla yayımladığı yazısının tamamını okumak için tıklayın....