Gündem

Murat Yetkin: Yargıyı değiştiremiyorsan, yargıcı değiştir

"Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinden 7’si Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanmış üyeler; 5’i AK Parti ve MHP oylarının çoğunlukta olduğu TBMM tarafından atandı, 3 üye ise Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde atandı"

Cumhurbaşkanı, 60’ıncı kuruluş yılı töreni için yargıçlar tarafından karşılanıyor. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

04 Temmuz 2022 14:09

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, siyasi iktidarların yargıçları değiştirerek, iktidardan muhalefete düştüklerinde yargıyı etkileyerek yeni iktidarın altını oyma yöntemi geliştirmeye başladığını belirterek, "Bunun en açık ilk örneğini yargı-yasama-yürütme erklerinin ayrılığına ve denge-denetleme işleyişinin gücüne örnek gösterilen ABD’de görmeye başladık.

Önceki Başkan Donald Trump’ın ABD’nin Anayasa Mahkemesi olan Yüksek Mahkemeye atadığı isimlerin oylarıyla alınan son dört karar, Kasım’daki Kongre seçimleri öncesinde Başkan Joe Biden’ı zora sokuyor." diye yazdı.

Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinden 7'sinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atandığına dikkat çeken Yetkin, "5’i AK Parti ve MHP oylarının çoğunlukta olduğu TBMM tarafından atandı, 3 üye ise Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde atandı.
Erdoğan ve TBMM tarafından atanmış üyelerin tamamının her durumda Erdoğan’ın görmek istediği kararı alacağını söylemek, en azından şimdiye kadarki bazı kararlara bakarak haksızlık olur. Örnek olarak Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararları gösterilebilir...

Özetle, mevcut AYM yargıçlarının tamamı muhafazakâr cumhurbaşkanlarınca atandı.
Bugünlerin yarınları var. Trump örneği ortada. Siyasi amaçla yargıyı değiştiremeyenlerin yargıçları değiştirdiği bir dünyadayız." ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinde yayınlanmıştır...