Gündem

Murat Yetkin, Türkiye’nin almak istediği Eurofighter’ın siyasi boyutunu yazdı: Engel kalkar mı?

20 Aralık 2023 12:02

Gazeteci Murat Yetkin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in ABD’nin siyasi zorluk çıkardığı F-16’ya en iyi alternatifi olduğunu söylediği Eurofighter Typhoon uçaklarının satışının siyasi boyutunu değerlendirdi.

“Bu satışa da Almanya sorun çıkarıyor” diyen Yetkin, “Eurofighter ortaklığında İtalya da var; İngiltere yüzde 33, Almanya yüzde 33, İtalya yüzde 21 ve İspanya yüzde 14 payları bulunuyor. Alman ve İspanyol programları Airbus çerçevesinde yürütülüyor” bilgisini verdi.

THY’nin en büyük uçak alımının tümünü Eurofighter’ın da ortak üreticisi olan Almanya ortaklığındaki Airbus’tan yaptığına dikkati çeken Yetkin, “Savunma, ticaret ve siyaset iç içe girmiş görünüyor” dedi.

Yetkin, “Türkiye’nin bu dev anlaşma için ne kadar ödeyeceği açıklanmadı. THY’nın en büyük hissedarı, yüzde 49,12 payla başkanlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı Türkiye Varlık Fonu (TVF). THY’nin Airbus’la miktarını bilmediğimiz bu dev anlaşmadan sonra, Airbus’un da üreticilerinden olduğu Eurofighter satışı üzerindeki Almanya itirazı kalkar mı dersiniz?” diye yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.