Dünya

Murat Yetkin: Türkiye-ABD ilişkilerinin 15 zor günü

Yetkin, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'ye F-16 satışının onaylanması için Kongre'ye gönderdiği mektubu değerlendirdi

25 Ocak 2024 15:46

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, TBMM'den İsveç’e NATO üyeliği onayının çıkmasının ardından Türkiye-ABD ilişkilerinin önümüzdeki 15 gün zor geçeceğini aktardı. 

İsveç'in NATO üyeliği başvurusu için beklediği vize TBMM'de onaylandı. Yetkin, İsveç kararının ardından ABD Başkanı Joe Biden'in, Türkiye'ye F-16 satışının onaylanması için Kongre'ye gönderdiği çağrıya değindiği yazısında, şu ifadeleri kullandı: 

"15 gün içinde Kongre’de itiraz gelmezse satış kapısı açılmış olacak. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Hürriyet’ten Hande Fırat’a Türkiye’nin aldığı u kararla sadece ABD değil İsveç ve Kanada’nın Türkiye’ye askeri malzeme satışıyla ilgili kısıtlamaların da kaldırılma sürecine girdiğini söyledi. Yine de Türkiye-ABD ilişkilerinde bu 15 gün zor geçecek çünkü engellemek için sırada bekleyen karşıtları çok.

Erdoğan 11-12 Temmuz 2023’te Vilnius’taki NATO Zirvesinde Biden’a verdiği sözü -2023 çıkmadan- yerine getirince, Biden’ın da gecikmeden mektubu yazdığı görülüyor. Böylece Türkiye’nin ABD’ye haklı güvensizliğinin ilk aşaması giderilmiş oldu. Şimdi sıra 15 zor gün içinde Biden’în talebinin Kongre’den geçmesini sağlamasında."

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...