Gündem

Murat Yetkin: Mehmet Şimşek dış politikadan iç güvenliğe kadar fiili başbakan gibi

21 Mayıs 2024 13:01

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e "fiili başbakan" benzetmesi yaparak, "Bu kendi talebi de olmadı; krizden çıkış için Orta Vadeli Planın aksaksız uygulanması gereği Şimşek’i etkisi yüksek ama yetkisi bakanlığıyla sınırlı bir fiili başbakan işlevine taşıdı" görüşünü aktardı.

"Şimşek yetkisi olmasa de etkisi olan bir başbakan gibi. Bu etki özellikle Haziran ve Temmuz aylarında çetin bir sınamadan geçecek" yorumunu yapan Yetkin, "Önümüzdeki iki aydaki çetin sınavlar daha farklı. Kamu İhale Yasası düzenlemeleri ile Vergi Reformu düzenlemelerinin Meclis’e gelmesi bekleniyor. 2001 mali krizi sonrası Kemal Derviş reformlarıyla getirilen Kamu İhale Yasasında her bir önemli ihaledeki müteahhitlerin ihtiyaçlarına göre yapılan değişiklikleri saymayı ben 192’de bıraktım.

Şimşek’in önerilerine TBMM’de, şuraya yazıyorum, muhalefet partilerinden AK Parti Grubundan muhalefet gelme ihtimali var. Keza Şimşek’in vergi denetiminin sıkılaştırılması ve vergi muafiyetlerinin azaltılması önerisinin de Temmuz sonuna dek TBMM’den çıkması gerekiyor; çok kolay olmayacak. O nedenle yetki Erdoğan’da olsa da Şimşek’in başbakan etkisini kullanması gerekecek
" ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...