Gündem

Murat Yetkin: İsveç, Türkiye’yi vaatlerle NATO’ya ikna edebilir mi?

"Bakalım Kristersson, Erdoğan’ı ziyaretinden gerekli koşulları yerine getirmeden sadece vaatlerle istediğini alıp dönebilecek mi?"

İsveç Başbakanı Kristersson, Finlandiya Başbakanı Marin

08 Kasım 2022 11:24

Gazeteci Murat Yetkin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği için Türkiye’nin nasıl hareket edeceğini irdelediği bugünkü yazısında, “Finlandiya NATO üyeliği için çoktan Türkiye ne isterse yapmaya ikna olmuş görünüyor; PKK’lı iadesinden silah sanayi desteğine kadar. Mesele, İsveç’in yeni Başbakanı Ulf Kristersson’un Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı NATO’ya üyelik onayı için ikna edip edemeyeceği” diye yazdı.

Yetkin, “İsveç, Türkiye’yi vaatlerle NATO’ya ikna edebilir mi?” sorusunu irdelediği yazısında şu görüş ve değerlendirmelerini aktardı:

“Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz hafta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşmesi ardından 'Finlandiya ile çok ciddi bir sorun olmadığını' ve sürecin 'iki ülkenin üyelik başvurusunun birlikte ele alınması talebi nedeniyle' yavaş ilerlediğini söylemişti. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in talihsizliği ülkesinin NATO’ya üyelik kaderinin İsveç ile birleşmiş olması. Önceki İsveç azınlık hükümeti bir farkla güvenoyu için PKK sempatizanı olduğu bilinen Kürt asıllı Milletvekili Aminah Kakabaveh’a muhtaçtı.  Kristersson’un en azından böyle bir engeli yok. O da bunu vurguluyor, işin içine YPG’yi de katarak PKK ile ilişkileri olamayacağını söylüyor. Stoltenberg de Türkiye’den döndükten sonra ‘Tamam işte artık NATO’ya üyelik onayı verebilir Türkiye’ diye işi oldubittiye getirmeye çalışıyor.”

Yetkin, “Bakalım Kristersson, Erdoğan’ı ziyaretinden gerekli koşulları yerine getirmeden sadece vaatlerle istediğini alıp dönebilecek mi? Bekleyip görelim” diye ekledi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.