Politika

Murat Yetkin: Erdoğan'ın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesi için Biden'ın telefonu yeterli mi olmuştu?

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine vetosunu kaldırdı

Soldan sağa; Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niisto, İsveç Başbakanı Andersson ve İsveç Dışişleri Bakanı Linde

29 Haziran 2022 12:21

Gazeteci, yazar Murat Yetkin, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine koyduğu "PKK engelini" 28 Haziran'da Madrid'de yapılan dörtlü görüşme ile kaldırmasına ilişkin olarak ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yaptığı telefon aramasına işaret etti. 

Yetkin, "ABD Başkanı 'Madrid'de görüşmeyi bekliyorum' demişti. Erdoğan da buna çok önem vermeyen bir edayla 'Görüşmek istedi, görüşelim' demiş, görüşmede asıl konunun F-16 olacağını söylemişti. Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesi için Biden'ın telefonu yeterli mi olmuştu?" diye sordu. 

Yetkin, şu ifadeleri kullandı:

"Biden'ın Erdoğan ile görüşmesi üzerine Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada NATO zirvesinde liderlerin Rusya'nın Ukrayna'yı istilasının sonuçlarının” ele alınacağı vurgulanıyor. Açıklamanın satır aralarında Türkiye'nin Rusya artık resmen NATO'nun hedefi olduğunun ilan edileceği bir sırada İsveç ve Finlandiya genişlemesine karşı çıkarsa sonuçlarından sorumlu tutulabileceği iması var. Bu da Türkiye'nin NATO savunmasına vurgu ile F-16 satışı konusuna kapı açıyor."

Yazının tamamı için tıklayın.