Gündem

Murat Yetkin: "Darbeci Sisi"den "Sayın Sisi"ye dış politika, Mısır tek örnek değil

"Mısır değişmedi. Yunanistan da. BAE de değişmedi. Türkiye değişti"

13 Şubat 2024 11:54

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Mısır ziyaretine dikkat çekerek, "Kasım 2013’te Türkiye’nin Kahire, Mısır’ın Ankara büyükelçileri karşılıklı olarak “istenmeyen kişi –persona non grata” ilan edildi.

Erdoğan bu tarihten sonra sadece Sisi değil, Mısır rejimine karşı da açık tavır aldı. Özellikle İstanbul’da Mısır muhalefeti destekli radyo, televizyon, internet siteleri kuruldu. Türkiye-Mısır ilişkileriyle birlikte Türkiye’nin Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’deki etkinliğini de olumsuz etkiledi" diye yazdı.

Mısır'ın, Yunanistan'ın ya da Birleşik Arap Emirlikleri'nin değişmediğini kaydeden Yetkin, "Türkiye değişti. Türkiye 2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetilmeye başladığından itibaren Erdoğan’ın “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” sloganlı “Nas ekonomisi” altında ekonomik krize girdi. Kriz hala devam ediyor. Aynı yıl ABD ile S-400 krizinin de tırmanmaya başladığını hatırlatalım.

2023 seçiminden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte ekonomide çıkış için öfkeyle kalkıp zararla oturulan diplomasi anlayışı askıya alındı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın da bu anlayışı destekledi. Son aşamada Milli Savuma Bakanı Yaşar Güler’in Eurofighter çıkışına gizlenmiş “Uçağa ihtiyacımız var ve artık lütfen Rus değil NATO silahı olsun” çıkışı da belirleyici önemdeydi.

“Darbeci Sisi” söyleminden “Sayın Sisi” söylemine böyle geldi Erdoğan" ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...