Politika

Murat Yetkin: Bu hafta yaşanacaklar; siyasetin yakın dönemdeki akışını belirleyebilir

"Yargıtay kararını AK Partili Bekir Bozdağ okuyup Can Atalay’ın vekilliğini geçersiz kılmıştı. Acaba onu 'yok hükmünde' sayan AYM kararını kim okuyacak?"

12 Ağustos 2024 14:11

Gazeteci- yazar Murat Yetkin, köşe yazısında bu hafta siyaset arenasında yaşanacakların, yakın dönem siyaset akışını değiştirmeye aday olduğuna işaret etti.

AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala'nın AKP'nin 14 Ağustos Çarşamba günü yapılacak olan 23.'üncü yıl dönümü toplantısında partiye yeni katılımcılar olacağını açıklamasına işaret eden Yetkin, ayrıca toplantıda AYM'nın Can Atalay'ın vekilliğini düşürülmesi hakkında verdiği "yok hükmünde" kararının da görüşülmesi beklendiğini kaydetti. 

Bu iki önemli gelişmenin siyasetin yakın dönemdeki akışını belirleyeceğini ifade eden Yetkin'in köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"2- 14 Ağustos Çarşamba. Gözler, Efkan Ala’nın haberini verdiği transferlerde olacak.

Erdoğan yakın zamana dek partisine başka partilerden katılımlara kapalıydı, bunu siyaseten yanlış buluyordu. Gerçi o arada Kurtulmuş’un HAS Partisinin AK Parti’yle bütünleşmesi sürecine Tuğrul Türkeş’in MHP’den AK Parti’ye geçişi gibi önemli dönemeçler de olduysa da bu durum 'Tövbeni bozmuş olsan da gel' mecrasına girmedi.

Ala’nın sözleri Gelecek Partisi Ankara Milletvekili Necati Yamalı’nın AK Parti’yle Ahmet Davutoğlu’nun bilgisi altında görüştükleri açıklamasıyla neredeyse eşzamanlıydı. Sadece Gelecek değil ama sağdaki (Cumhur İttifakı ortağı MHP hariç, o büyük sürpriz olur) bütün partilerin yönetimleri de 14 Ağustos’u bekliyor, kimlerin geçeceğini görmek için. CHP’lilerse 'Bizim oylarımızla' homurdanmasını sürdürüyor.

Mesele yalnız Can Atalay değil

3- 16 Ağustos Cuma. Mesele TBMM Genel Kurulu’nun toplanması ve açılışında Meclis Başkanı ya da Başkanvekilinin AYM’nin Resmî Gazetede yayınlanan gerekçeli kararını okuması.

Kurtulmuş, 8 Ağustos görüşmesinde olağanüstü oturumu 'AYM’yi görmezden gelmemek' adına 14 Ağustos’ta oturum isteyen Baş’a '16’sı olabilir mi?' diye sormuş, onun üzerine Meclis’te grubu bulunan CHP, DEM ve Saadet/Gelecek partileri de olağanüstü toplantı çağrısını 16 Ağustos için yapmıştı.

Yargıtay kararını AK Partili Bekir Bozdağ okuyup Atalay’ın vekilliğini geçersiz kılmıştı. Acaba onu 'yok hükmünde' sayan AYM kararını kim okuyacak?

MHP bu oturumu 'ihanet' sayarak katılmayacağını açıkladı.

AK Parti ne yapacak? Ağır bir hatayı çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti adına düzeltme yoluna gitmezse bu gol TİP’ten çok, yıllardan beri Gezi Davasının peşini bırakmayan, siyasetin gündeminden düşürmeyen CHP’ye yazılacak çünkü."

Yazının tamamını okumak için tıklayın