Gündem

Murat Yetkin: Bahçeli, Erdoğan-Özel diyaloguna cevaz mı verdi?

16 Haziran 2024 13:51

Gazeteci Murat Yetkin, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra başlayan siyasette “yumuşama” söyleminin devamında siyasi liderler arasında zaman zaman yaşanan gerilimleri değerlendirdiği bugünkü yazısında, yaşanan sürtüşmeleri tırmandırmayan açıklamalara dikkati çekti. Yetkin, “Bahçeli, Erdoğan-Özel diyaloguna cevaz mı verdi?” sorusunu gündeme getirdi.

Yetkin’in yazısının bir bölümü şöyle:

“Erdoğan’ın uçakta bu işi 'kapanmış sayma' eğilimiyle Özel’in Bayram günü 'üzerine almadığını' söyleyerek aynı eğilimi göstermesi arasında Bahçeli’nin 'Tamam o zaman' mealindeki sözleri vardı. 'Hükümet çatlayacak' karamsarlığına gerek yoktu, MHP Cumhurbaşkanının yanındaydı. Bu ‘yumuşamada’ Sinan Ateş cinayeti davası iddianamesini hazırlayan savcıların ‘tenzil-i rütbe’ ile dağıtılmasının payı olup olmadığını söylemek için henüz erken. Ancak Bahçeli’nin Cumhurbaşkanının ‘mesajı aldım, uzatmayalım’ mesajını aldığı anlaşılıyor. Peki, bu durum Bahçeli’nin Cumhur ittifakına bir zarar gelmemesi teminatını alarak Erdoğan-Özel diyaloguna cevaz verdiği anlamına da geliyor mu? Bu kanıya varmak için de henüz erken. Bayram sonrası özellikle ekonomi alanında epey hareketli geçecek. Siyasetteki yansımalarını da hep beraber göreceğiz.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından CHP lideri Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyareti siyasette "normalleşme" söylemini doğurmuş, ancak ikilinin görüşmesinde de gündeme gelen konulardan Kobani ve Gezi davası kararları, ardından da Hakkâri'ye kayyım atanması siyasette yeniden gerginliğe yol açmıştı.  

Bir açıklamasında Erdoğan'ın siyasetten farklı isimlerle görüşmesini doğal karşıladıklarını söyleyen MHP lideri Devlet Bahçeli, Erdoğan'ın CHP'ye iadeiziyareti ve Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş ile görüşmesinin ardından bir mesaj yayınlamış; "AK Parti ile CHP arasında geniş tabanlı bir ittifakın vücuda gelmesi, buna da Altılı Masa'nın diğer unsurlarının desteği MHP'nin samimi dileği ve temennisidir" ifadelerini kullanmıştı.

Bahçeli, yayınladığı Kurban Bayramı mesajında da siyasette oluşan "yumuşama" iklimine ilişkin gösterdiği sert tavrını sürdürmüş; "Normalleşme safsatalarıyla milletimizin sinir uçlarını tahriş edecek gizli gündem teşrifatçılarına ikna olacak ve itibar edecek de olmayacaktır. Yumuşama mesajlarına özenle saklanan ve sarılan yalan, dedikodu ve iftira kampanyasının hangi sinsi emellere, hangi sakat hedeflere odaklandığı az veya çok bellidir" demişti.

Erdoğan, Özgür Özel ile görüşmesi ve ardından MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "AKP içindeki suyu bulandıranlar" açıklaması hakkında “isabetli” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Özel, Bahçeli’ye “Belli ki ittifaklarında sorunlar var. Sayın Bahçeli ittifakından memnun değilse bizim ittifakımıza gelsin, bizim ittifakımızın adı Türkiye İttifakı" diye yanıt vermişti.

Özel, yayımladığı bayram mesajında da siyasetteki "normalleşme" söylemine atıfta bulunmuş; "Türkiye’nin normalleşmesi, siyasetin rotasının yeniden millete çevrilmesini, siyasetin gündeminin sadece halkın gündemi etrafında şekillenmesini gerektirmektedir. Son seçimlerin birinci partisi olarak, normalleşme sürecinde önemsediğimiz asıl mesele budur" demişti.