Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Türkiye'nin 9 Ekim'de Suriye'nin kuzeyindeki üçüncü operasyonu olan 'Barış Pınarı Harekâtı'na yönelik ABD, AB, Rusya ve 'ümmet' olarak nitelediği Müslüman ülkelerin tavrını ve beklentisini değerlendirdi.
ABD, AB ve Rusya'nın Türkiye'nin kaygılarını meşru gördüklerini ve Türkiye'den somut bir beklenti listesi ortaya koyduklarını belirten Yetkin, Müslüman ülkelerin tavrını ise "Erdoğan’ın şahsından da öteye, Türkiye karşıtlığının öne çıktığı gözleniyor" sözleriyle yorumladı.
Türkiye'ye yönelik kınama mesajı yayımlayan ülkeler arasında Türkiye'nin desteklediği Katar ve Filistin'in de bulunduğunu hatırlatan Murat Yetkin'in kişisel blogu yetkinreport.com'da yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Açık konuşmak gerekirse Pakistan bir yana, Erdoğan Müslüman ülkelerinden ABD ve Rusya’dan gördüğü kadar dahi anlayış görmedi. Hayal kırıklığı 10 Ekim’de AK parti İl Başkanlarına yaptığı konuşmada Suudi Arabistan ve Mısır’a sert sözlerle yüklenmesinden görülebiliyordu. Türkiye 2015 yılında Suud Kralı Abdullah’ın ölümü nedeniyle üç gün milli yas ilan etmişti.
Arap Birliği Türkiye’yi oybirliğiyle kınadı; kınama oyu verenler arasında Türkiye’nin her türlü desteği verdiği Filistin de vardı. Dahası, Erdoğan’ın AK Parti hükümetinin Arap dünyasındaki en büyük dostu, Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri 2017’de ablukaya aldığında Türk askerini destek için gönderdiği ve 2019’da tank fabrikası hisselerini satacak kadar güvendiği Katar da Arap Birliğinin üyesi.
13 Ekim’de yine Barış Pınarı harekâtı gündemiyle toplanacak Arap Birliği üyelerinin Türkiye’den diğerlerinde gördüğümüz türden belirlenmiş talepleri de yok; Erdoğan’ın şahsından da öteye, Türkiye karşıtlığının öne çıktığı gözleniyor.
Rusya ile birlikte Türkiye’nin Astana sürecindeki ortağı İran da, Suriye harekâtına karşı sert tepki veren ülkeler arasında bulunduğunu kayda geçmek gerekiyor."
Murat Yetkin'in yazısının tamamını okumak için tıklayın...