Ekonomi

Murat Yetkin: ABD yaptırımları tam da Şimşek yatırım arayışındayken geldi

15 Eylül 2023 14:01

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Reuters'ın haberine göre ABD'nin 5 Türk şirketini ve 1 Türk vatandaşını Rusya'ya uygulanan yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle kara listeye almasını, "Şirketler küçük olsa da ABD yaptırımları tam Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Orta Vadeli Ekonomik Programı (OVP) tanıtmak ve krizdeki ekonomiye destek olmak üzere yatırım cezbetmek amacıyla Almanya ve ABD seyahati sürecinde ilan edildi.

ABD Hazine Bakanlığının özel olarak Şimşek’in çabasını hedef aldığını söylemek zor. ABD Hazine yaptırımları da sadece Türkiye’ye özgü yapılmış değil. 14 Eylül tarihli açıklamada örneğin Finlandiya, Estonya ve Slovenya’dan da birer şirket ve örneğin bir Fransız vatandaşı da bulunuyor. Diğerlerinin tamamı Rusya merkezli şirketler ve Rus vatandaşlarıifadeleriyle değerlendirdi.

Reuters'ın dün yayımlanan haberine göre Margiana İnşaat Dış Ticaret Limited Şirketi, CTL Dış Ticaret Limited Şirketi, Demirci Bilişim Ticaret Sanayi Limited Şirketi, Denkar Gemi İnşa Şirketi, ID Ship Agency ve sahibi İlker Doğruyol ABD ambargosuna alınmıştı.

yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın