Gündem

Murat Yetkin, ABD'nin yaptırımlarını değerlendirdi: Felç etmez ama Ankara karşılık verir

15 Ekim 2019 09:26

Gazeteci yazar Murat Yetkin, 14 Ekim gecesi ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan başkanlık kararnamesiyle Türkiye'ye uygulanan yaptırımları değerlendirdi. 3 bakan ve 2 bakanlığa yaptırım uygulanması, ABD-Türkiye ticaret hacmi görüşmelerinin sonlandırılması ve çelik alımı üzerindeki gümrük tarifesini yeniden yüzde 50’ye çıkarılmasını içeren yaptırımların olası sonuçlarını yazan Yetkin, "Felç etmez ama Ankara karşılık verir" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN- ABD, Türkiye'den 3 bakan ve 2 bakanlığı yaptırım listesine aldı!

Yetkin, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı gerekçe gösterilen ve Trump tarafından operasyon devam ederse 'ağırlaşacağı' vurgulanan yaptırımlara dair 5 sonuç öngördü. Yaptırımların ilk sonucu olarak Türk ekonomisini 'felç etmese de ABD’den askeri malzeme alımı ve Rusya ve İran’dan petrol ve gaz ithalatında etkileri olacağını söyleyen Yetkin ikinci bir sonucun da Ankara'dan sembolik de olsa bir yanıt gelmesi olacağını belirtti. 

Murat Yetkin'in "ABD yaptırımlarının beş muhtemel sonucu" yazısında aktardığı sonuçlarsan bir kısmı şöyle:

"Birincisi, bu yaptırımlar ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in iddia ettiği gibi Türk ekonomisine “kepenk kapattırmaz”. Zaten Trump da bunu, anlaşma olmazsa daha ağır yaptırımların yolda olduğu tehdidiyle söylüyor. Kongrenin talep ettiğinin aksine, yaptırım kararına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın alınmaması da belli bir manevra payı bırakıyor. Öte yandan yaptırımların ekonomiye, felç etmese de, özellikle ABD’den askeri malzeme alımı ve Rusya ve İran’dan petrol ve gaz ithalatında etkileri olur. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir süredir Merkez Bankasına müdahale edişindeki asıl neden, bu yaptırımlara karşı önlem almaktı; yeterli olup olmadığını göreceğiz.


İkincisi, Türkiye buna karşılık verir. Karşılığın, daha çok sembolik anlamı olacak şekilde bazı Amerikalı bakanlara benzeri yasaklamalar getirmenin yanı sıra daha çok askeri-siyasi planda olması beklenebilir. Örneğin, ABD’nin İncirlik, Diyarbakır, Batman üslerinden Suriye’ye yönelik uçuşları kısıtlanabilir, kaldırılabilir. Ama Trump Suriye’deki birliklerini tamamen çekeceğini ve Şam rejimine dönen YPG/PKK’ya “ihanet ettiler, bırakalım ne halleri varsa görsünler” dediğine göre, bu da ABD’nin bölge operasyonlarını “felç etmez”.

Murat Yetkin'in değerlendirmelerinin tamamı için tıklayın