Ekonomi

Murat Kurum açıkladı: Konut kirasında yüzde 25 kira zammı kısıtı uzatılacak mı?

22 Nisan 2023 08:34

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz'da sona erecek olan düzenlemeyi uzatacaklarını açıkladı.

Konut kira artışını sınırlayan düzenlemenin 2023'ün 7'nci ayına kadar geçerli olduğunu hatırlatan Kurum, 7'nci aydan sonra bunu uzatacaklarını, piyasa şartlarının üzerinde bir ortalama söz konusuysa vatandaşları koruyacaklarını söyledi.

“Kira anlaşmazlıkları yoğun şekilde arttı”

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:

 "Kira artış sınırına uyanlar da oldu. Ama bu sefer mal sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar yoğun şekilde arttı. Bu nedenle çok sayıda dava açıldı. 5 yılı dolduranlar için kira tespit davaları, 10 yılı dolduranlar için tahliye davaları arttı. Kira kontratlarında başta alınan tahliye taahhütnamesi, doğrudan tahliye davaları ile birlikte yargıda yoğunluk oluştu. Arabuluculuk sistemi de bu problemi gidermek adına uygulamaya alınacak.

Arabuluculuk ile bu sorun çözülebilir mi?

Kira sözleşmelerinde 1 Temmuz itibarıyla eski düzene dönülmesi mal sahibi ve kiracı uyuşmazlıklarını azaltacaktır. Şimdiden temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamla ilgili çeşitli vaatleri duyuyoruz. Bu tür asgari ücrete ve benzerine yapılan zamlarla kıyaslandığında kiralar düşük kaldı. Kira artışları bu tür sıkıntılarla karşılaşırsa mal sahibi taşınmazı kiraya vermek amacıyla gayrimenkulü elinde tutmayacak. Kiralık daire bulunması zorlaşacak.”