Gündem

Murat Karayalçın'dan muhalefete yerel seçim çağrısı: En geniş birlikteliği sağlamalıyız

06 Temmuz 2023 06:42

Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, 2023 yerel seçimlerine işaret ederek, “Elde edilecek en geniş birlikteliği sağlamalıyız” dedi. Karayalçın, bunun sağlanamaması durumunda, “seçim kaybı olasılığının ortaya çıkacağını” vurguladı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, “1994 seçimlerinin kaybedilmesi benim belediye başkanlığından ayrılmamdan kaynaklanmıyor” diyen Karayalçın, şunları söyledi:

“Seçim öncesinde yapılan anketlerde, seçimlere ayrı ayrı girmemiz durumunda seçimlerin kaybedilebileceği açık şekilde görülüyordu. Genel başkanlığa seçildikten sonra rahmetli Bülent Ecevit’i ziyaret ettim. Üç sosyal demokrat partinin kendi genel başkanlığında birleşmesi önerisini sundum. Bülent Ecevit, ‘sosyal demokrat partiler ayrı ayrı seçime girmeli ve seçildikten sonra TBMM’de bir araya gelmeli’ gibi bir düşünceyi taşıyordu. O nedenle önerimi reddetti.” 

1994 seçimlerini örnek gösterdi

CHP’ye de aynı öneriyi sunduğunu, ancak kabul görmediğini söyleyen Karayalçın, “üç sosyal demokrat parti olarak seçime ayrı ayrı girdik. 1994 seçimlerinde karşılaştığımız sonuç bu bölünme gerekçesiyledir. Oylar bölündüğü için çok düşük oylarla Sayın Erdoğan, İstanbul’da belediye başkanı seçildi. Başka yerlerde de Refah Partisi’nin adayları çok düşük oy oranları ile belediye başkanı seçildi” ifadelerini kullandı.

“O arkadaşlarımız bu seçimlerde CHP’nin içinde yer almalı”

“Bölünmüşlük durumunun” 1999 seçimlerinde de yaşandığını aktaran Karayalçın, “Bugün başka bir sosyal demokrat parti yok. DSP’nin ve Memleket Partisi’nin konumunu tam olarak o ölçüde görmüyorum. O ölçüde bir durum varsa, çağrım o arkadaşlarımızın bu seçimlerde CHP’nin içinde yer almalarıdır. Elde edilecek en geniş birlikteliği sağlamalıyız” dedi.