Dünya

Mumyalandıktan 128 yıl sonra kimliği belirlenen "Taş adam" toprağa verildi

09 Ekim 2023 14:51

T24 Dış Haberler

Pensilvanya'da açık bir tabutta yatan ve halk arasında yalnızca "Taş Adam Willie" olarak bilinen, sert deriden mumyalanmış bir adam, 128 yıl boyunca mahrum kaldığı iki şeye kavuştu: bir cenaze ve gerçek adı.

Bir dönem smokinini giymiş, nesiller boyu anlatılan hayalet hikayeleri ile ünlenmiş bir şehir efsanesi olan mumya, 128 yıl sonra New York'ta düzenlenen bir cenazede James Murphy olarak dünyaya tanıtıldığında efsane sona erdi.

Cenaze müdürü Kyle Blankenbiller, Murphy'nin İrlanda kökenli bir alkolik olduğunu ve 19 Kasım 1895'te yerel bir hapishanede böbrek yetmezliği nedeniyle öldüğünü açıkladı. Bir zamanlar kimliği belirlenemeyen adam, hırsızlıktan hüküm giydi ve öldüğünde o dönemlerde yeni mumyalama teknikleri deneyen bir cenaze görevlisi tarafından kazara mumyalandı. Cenaze evine devlet tarafından deneysel mumyalama sürecini izlemek için cesedi gömmek yerine saklama izni verildi.

Yerel tarihçiler, gerçeğe ulaşmak amacıyla hapishaneden, cenaze evindeki kayıtlardan ve diğer belgelerden gerçek adını ortaya çıkarmak amacıyla uzun çalışmalar yaptı. 

Yerel tarihçi George Meiser, yetkililerin herhangi bir akrabasına ulaşamadığını söylerken törende yaptığı açıklamada, "Haftalar geçti, aylar geçti, yıllar geçti ve kimse gelip sahip çıkmadı." dedi. 

Papaz Robert Whitmire, kendisini tanıyanlara şunu söyledi: "Taş Adam Willie... bir zamanlar sevilen bir arkadaş ve aile üyesi olabilirdi."