Gündem

Muhtar ve milli eğitim müdüründen birleştirilmiş sınıf tartışması: "Köylüye laf anlatmak zor oluyor"

15 Ekim 2019 08:30

Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Haydarbey köyünde yaşayan vatandaşlar, taşımalı eğitim öğrencisi olan çocuklarının, başka köyde “birleştirilmiş sınıflarda” okutulmasına isyan etti. Konuya çözüm bulmak için devreye giren mahalle muhtarı Rıza Seven ile Niksar Milli Eğitim Müdürü Muzaffer Bolat, müdürün makamında tartıştı. Bolat odasına polisi çağırırken, ifade tutanaklarında Bolat’ın “Senin köylün şerefsizse ben ne yapayım” dediği yansıdı. Olay, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerine de taşındı.

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Haydarbey köyündeki çocuklar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “taşıma yoluyla eğitim” modeli ile önce Niksar’ın merkezindeki 50. Yıl Mahallesi’nde eğitim görmeye başladı. Öğrenciler, daha sonra ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararıyla köye 5 kilometre uzaklıktaki Boğazbaşı köyündeki ilkokul taşındı. Öğrenciler, buradaki okulda, “1. ve 2. sınıflar” aynı sınıfta, “3. ve 4. sınıflar” da aynı sınıfta olmak üzere “birleştirilmiş” olarak ders işlemeye başladı. Haydarbey köyünden okula giden öğrencilerin velileri ise okuldaki bu duruma tepki gösterdi. Velilerin şikâyetlerini köy muhtarı Rıza Seven’e iletmesi üzerine, muhtar geçen mayıs ayında Niksar İlçe Milli Eğitim Müdürü Muzaffer Bolat’a gitti. İlçe Milli Eğitim Müdürü ile arasında yaşananları Cumhuriyet’e anlatan Seven, görüşmede, müdürün sorunun çözüleceğine ilişkin söz verdiğini kaydetti.

"Köylüye laf anlatmak zor"

Müdür, “2019-2020 eğitim öğretim yılında sorununuz çözülecek” demesine karşın, okulların açıldığı geçen eylül ayında öğrenciler yine birleştirilmiş sınıflarda eğitim görmeye devam etti. Velilerin devam eden şikâyetleri üzerine Seven, İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün makamına 11 Eylül’de tekrar gitti ve sorunun devam ettiğini bildirdi. Muhtar ile müdürün ikinci görüşmesinde tartışma çıkması üzerine, makama polis çağrıldı ve olay, ifade tutanaklarına şöyle yansıdı:

Seven, “Müdürüm, sınıfları ayıracağınızı söyleyip söz vermiştiniz ancak okul yine birleştirilmiş sınıflı” dedi. Müdür ise Seven’e, çocuklarını Niksar’ın merkezindeki okula gönderebilmek için nüfus kaydırması yapan bazı velileri kastederek, “Senin köylün şerefsizse ben ne yapayım” sözleriyle hakaret etti. Bu sözlerin üzerine, Seven ile Bolat tartışmaya başladı. Seven, “Müdürüm sizin yaptığınız terbiyesizlik. İnsanların şerefsiz olduğunu nereden biliyorsunuz? Benim köyümün insanına şerefsiz diyemezsin” karşılığını verdi. Tartışma üzerine polis çağıran Bolat, “Bekle, dışarı çıkma, bu köylü kısmına laf anlatmak zor oluyor” dedi. Seven, “Biz köylüyüz ama köylü olmaktan utanmıyoruz. En azından senin gibi ayrımcılık yapmıyoruz” karşılığını verdi. Bolat, polise muhtar Seven’in kendisini tehdit ettiğini, hakarette bulunduğunu ve masasına yumruk vurduğunu söyledi. Seven ise müdürün kendisine ettiği hakaretlerden ve aşağılayıcı tavırdan dolayı davacı ve şikâyetçi olduğunu belirtti.