Gündem

Muhabire "kafana hava al, oksijen eksik sende" diyen kadına para cezası

10 Kasım 2023 11:48

Beşiktaş'ta röportaj için izin almadığı iddiasıyla özel bir televizyon kanalının muhabiri Meryem Nas Mercan'ın başörtüsüne hakaret ettiği öne sürülen Aylin A. 7 bin 80 lira adli para cezasına çarptırıldı.

İstanbul 54. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, şikayetçi Meryem Nas Mercan ve sanık Aylin A. katılmadılar. Duruşma savcısı mütalaasında, şikayetçinin özel bir kanalda muhabir olduğu, olay günü Barbaros Bulvarı üzerindeki bir manavda alışveriş yapan sanıkla röportaj yapmak istediği, sanığın kabul etmeyerek "Soru sormayı ve izin almayı öğren, insanlığı öğren, ABC'yi öğren" dediği, şikayetçinin de "ABC'yi bilmiyor olsam şu an burada olmazdım" dediği belirtildi.

Mütalaada, sanığın elleriyle kafasını işaret edip şikayetçiye, "Sen kafana önce bir hava al ondan sonra konuş, oksijen eksik sende" diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle cezalandırılması talep edildi.

Para cezası verildi

Müşteki-sanık Aylin A.'nın avukatı Başar Yaltı, suçun unsurlarının oluşmadığını, iddia olunan sözleri şikayetçinin kendisinin bile duymadığını, olaydan bir gün sonra şikayet yapıldığını, başörtüsü sözcüğü ve "kafanı aç" diye bir sözün ağzından çıkmadığını, saldırıya uğrayanın müvekkili olduğunu belirterek beraatini talep etti.

Mahkeme, sanık Aylin A.'yı "Kişinin mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı alenen hakaret" suçundan 7 bin 80 lira adli para cezasına çarptırdı. Verilen ceza ertelenmedi.

İddianamede, sanığın "Kişinin mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı alenen hakaret" suçundan 1 yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapis talep edildi.


Manavın kasasında geçen tartışma, iş yerinin güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Görüntülerde Aylin A.'nın, muhabire yönelik, "Sen bence kafan hava alsın ondan sonra konuş" dediği duyuldu.

Mahkemeye çıkarılacak
Yaşanan tartışmanın ardından Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giden Meryem Nas Mercan, "hakaret" gerekçesiyle şikayetçi oldu. Mercan'ın ifadeleri doğrultusunda polis ekipleri, kimliğini belirlediği Aylin A.'yı gözaltına aldı. Şüphelinin bugün Çağlayan Adalet Sarayı'na sevk edileceği öğrenildi.

Şikayetinin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Mercan, bir manavda haber yapacakları sırada mikrofon uzattığını ve soru sormaya başladığını söyledi.

Röportaj sırasında daha sorusu bitmeden Aylin A.'nın kendisine olan tepkisine şaşırdığını anlatan Mercan, "Çünkü inanılmaz bir tepki, inanılmaz bir yükseliş…'siz kimsiniz beni çekiyorsunuz, sizi mahkemeye veririm, benden izin aldınız mı, sizi davalık edeceğim' gibi bir tepkiyle karşılaştım. Oysa reddetse, 'ben kameraya çıkmak istemiyorum, mikrofon uzatmayın' dese biz zaten röportajı orada keser ve devam ederiz." dedi.

"'Biraz kafanı aç, hava alsın, beyninde oksijen yok belli ki' dedi"
Aylin A’nın kendisine hakaret ettiğini belirten Mercan, şunları söyledi:

"Şöyle bir cümle sarf etti. Çok özür diliyorum, konuşurken titriyorum sinirden. 'Biraz kafanı aç, hava alsın, beyninde oksijen yok belli ki' dedi. Böyle bir cümle ama ben tam net duymadım. Kameraman arkadaşım bu cümleyi duyduktan sonra kamerasını açıp kayda girdi. Kayda girdikten sonra ‘o cümleyi bir daha söyler misin’ diyerek kadına yöneldi. Kadın bu sorunun karşısında ne yapacağını şaşırdı, cevap veremedi. Bu konuyu inkâr etmeye çalıştı. Ben elimde mikrofonumla birlikte kadının yanına gittim. Her şeyi kabul ederim ama bu cümleyi, başörtüme hakareti kabul etmem diyerek kadına soru sormaya başladım...Röportajın başında kılık kıyafetime, başörtüme, giyimime bir saldırı olacağını anlamamıştım."" />