Gündem

Muğla'da orman yangını: Rüzgar nedeniyle alevler hızla yayıldı, havadan ve karadan müdahale ediliyor

Yangın nedeniyle Yerkesik-Akbük kara yolu ulaşıma kapatıldı

07 Eylül 2024 14:26

Muğla'nın Menteşe ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Muğla Valisi İdris Akbıyık, bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle alevlerin hızla yayıldığını belirterek, "Yangına 15 helikopter, 6 uçak, 78 arazöz, 15 iş makinası ve çeşitli kurumlardan 400 personelle müdahale ediliyor" dedi. Havanın kararmasıyla gece görüşlü iki yangın söndürme helikopteri de çalışmalara katıldı.
 
Denizova Mahallesi'ndeki ormanlık alanda saat 12.50 sıralarında henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi.
 
Bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle hızla yayılan alevlere 9 helikopter, 6 uçak, çok sayıda arazöz, itfaiye ve orman işçisi ile müdahale ediliyor.
 

Vali Akbıyık: Vatandaşların  ekiplere destek vermesi isteniyor

Yangının büyük bölümünün sarp arazide devam etmesi nedeniyle daha çok hava araçlarının etkin müdahalede bulunduğunu belirten Muğla Valisi Akbıyık, bölgede rüzgarın etkisini sürdürdüğünü ifade etti. Akbıyık, ekiplerin yangını kontrol altına almak için yoğun çaba gösterdiğini dile getirdi.
 
Öte yandan ekiplere vatandaşlar da traktörlerinin arkasına taktıkları su tankerleriyle destek veriyor.
Yerleşim yerlerini de tehdit eden yangına yakın mahallelerde bulunan camilerden yapılan duyurularla vatandaşların su tankerlerini doldurarak, yangın bölgesine gitmeleri ve ekiplere destek vermesi isteniyor. Vali Akbıyık yangın ve müdahale ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Orman Genel Müdürlüğümüz'ün, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin tüm itfaiye araçları, Devlet Su İşleri, AFAD, emniyet teşkilatımızın, Jandarmamızın arazözleri ile yangına müdahale ediyoruz. Havadan ve karadan çalışmalar devam ediyor.

Yangın geniş bir alanda. Bazı yerlerde ulaşım sorunu var. Rüzgarın da etkisi ile yayılma gösterdi. İnşallah durduracağız. Sendikalarımız da bölgede. Köylülerimz arazözleri ve traktörler ile ekiplere destek veriyor. İnşallah kontrol altına alacağız. Şu an yerleşim yerleri ile ilgili bir sıkıntı yok. Olmaması için de gerekli tedbirleri aldık. Yangının çıkış nedenini jandarmamız araştırıyor. Net olarak bir şey söyleyemiyoruz. Bölgede arıcılar var, yine başka nedenler mi şu an da araştırılıyor. Yanan kovanlar var. Zeytinlikler de var. Şu an bunları miktarını söylemek zor. Yarın inşallah kontrol altına alındıktan sonra bunların hepsi tespit edilecek."

 

Kara yolu ulaşıma kapatıldı

Yangın nedeniyle Yerkesik-Akbük kara yolu ulaşıma kapatılarak sivil araç geçişine izin verilmiyor.

Öte yandan Gökova Körfezi'nden uçak ve helikopterlerin güvenli olarak su alabilmeleri amacıyla Sahil Güvenlik ekipleri alanda bulunan yatları bölgeden uzaklaştırarak bölgenin güvenliğini sağlıyor.

Jandarma ve Polis TOMA'ları da bölgeye gelerek yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Ekipler, alevlerin kontrol altına alınması ve yerleşim yerlerine sıçramaması için çalışmalarını sürdürüyor. (AA/ANKA)