Gündem

Muğla Belediye Başkanı: Termik santralinin tükettiği su Bodrum'a aktarılsa, ihtiyaç karşılanır

31 Ekim 2023 08:58

Muğla Büyükşehir Belediye Belediye Başkanı Osman Gürün, su kıtlığıyla sıkça gündeme gelen Bordum'un su ihtiyacının 44,41 metreküp olduğunu, DSİ’nin bunun sadece yüzde 63’ünü kente tahsis ettiğini söyledi. Gürün “Yeniköy Termik Santrali yılda 13 milyon m³ su tüketiyor. Bodrum’a aktarılsa su ihtiyacı karşılanır” dedi.

10Haber'den Caner Polat'a konuşan Osman Gürün, Bodrum'un içme ve kullanma suyu ihtiyacının 2023 yılı itibariyle 44,41 milyon metreküp olarak hesaplandığını belirtti. 

Gürün, şöyle konuştu:

“Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne(MUSKİ) tahsis edilmiş kullanılabilir su miktarı Geyik Barajı ve Çamköy Yeraltı Su Kaynaklarından yılda 9,72 Milyon m³, Mumcular Barajı ve yeraltı su kaynaklarından 10,60 milyon m³, yarımada geneli muhtelif yer altı su kaynaklarından 9 Milyon m³ olmak üzere 29,50 Milyon m³ olarak belirlenmiştir. Ne yazık ki son yıllarda yeraltı su kaynaklarından temin edilen su miktarı önemli ölçüde azalmış ve yukarıda tahsis edildiği belirtilen su miktarları artık alınamamaktadır. Buna rağmen insani amaçlı su tüketimi su ihtiyacının %63’ü karşılanabiliyorken bölgede bulunan iki termik santralden sadece Yeniköy Termik santrali  yılda 13 milyon m³ su tüketmekte olup tamamını da kamu kaynaklarıyla yapılmış Geyik Barajı ve Dereköy yeraltı kaynaklarından temin etmektedir. Bu suyun tamamı Bodrum’a aktarılsa kentin su ihtiyacının nerdeyse tamamı karşılanacak düzeye ulaşacaktır.”