Oyuncu ve senarist Müfit Can Saçıntı, rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü hastanede 81 yaşındayken hayatını kaybeden Sabah Gazetesi başyazarı Mehmet Barlas’la ilgili anılarını anlatan bir paylaşımda bulundu.
12 Eylül askeri darbesinin gölgesinde geçen 1985 senesinde Barlas’ın dersine girdiğini anlatan Saçıntı, “Mehmet Barlas İstanbul olağanüstü hal koşullarında yönetilirken olağan bir şekilde derslerine devam etti. Hakkında Kötü bir şey söyleyemem. Maalesef iyi bir şey de söyleyemem” ifadelerini kullandı.
Müfit Can Saçıntı, paylaşımında ayrıca Mehmet Barlas’ın Levent Kırca ile olan arkadaşlığına da değindi.
Saçıntı’nın paylaşımı şöyle:
Mehmet Barlas vefat etmiş.
Ölünün arkasından kötü konuşulmaz; biz böyle yetiştirildik.
İyi kötü demeden ama asla kötü demeden objektif şahitliklerimi paylaşmak istiyorum.
Sene 1985…
12 Eylül askeri
Darbesinin üzerinden 5 yıl geçmiş ama sıkıyönetim mahkemeleri üzerinden ve olağanüstü hal uygulamaları şeklinde 12 Eylül askeri darbesi atmosferi devam ediyordu hala.
Turgut Özal başbakandı ama darbenin lideri Kenan Evren Cumhurbaşkanı’ydı!
Bugünkü adı iletişim Fakültesi olan basın yayın yüksek okulunda Mehmet Barlas bir dersimize giriyordu!
Darbe ile ilgili iyi bir şey söyledi diyemem!
Ama kötü bir şey de söylemedi; ima etmedi!
Sanki memlekette demokrasi varmış gibi olağan şekilde derslerine devam etti!
Diyebilirsiniz ki darbe koşullarında adam ne yapsın?
Haklısınız!
Ama mesela…
Darbeye ve YÖK’e karşı Prof. İzzettin Önder Hoca, vizeye karşı olduğu için, vize sınavlarında soruları soruyor ama “kağıtları odamın kapı altından atarsınız” diyerek sınavdan çıkıp gidiyordu!
Böylece vizelere, dolayısıyla YÖK’e dolayısıyla darbeye karşı tavrını belli ediyordu!
Başka bir üniversitede Emre Kongar Hoca istifa ediyordu.
Hiç unutmuyorum, Mehmet Altan darbeyle ilgili bir soruya karşı, parmağı ile sus işareti yapıp, sessizce yukarıyı göstermişti! Konuşamıyorum ama darbeye karşıyım mesajı vermişti!
Onurlu hocalarımızın listesi uzar gider, Toktamış Ateş Hoca, Köksal Bayraktar Hoca, vb…; o başka bir yazı konusu.
Mehmet Barlas İstanbul olağanüstü hal koşullarında yönetilirken olağan bir şekilde derslerine devam etti. Hakkında Kötü bir şey söyleyemem.
Maalesef iyi bir şey de söyleyemem.
Aradan yıllar geçti. Ben Levent Kırca’nın meşhur Olacak O Kadar programının yazar kadrosunda yer aldım.
Bir vakit sonra Levent Kırca ile Mehmet Barlas arkadaş oldu!
Gel zaman git zaman, 28 Şubat tuhaflığı yaşandı güzel ülkemde.
Ben 28 Şubat’a karşı bir yazı yazdığını hiç hatırlamıyorum Mehmet Barlas’ın. Belki benim hatam, bütün yazılarını okumuyordum…
Olan oldu; nedense pek çok gazeteci gibi Mehmet Barlas işsiz kaldı!
Durum anti demokratikti diyoruz biz tutarlı demokratlar… Ama kapitalizmin gevşek ruhuna uygundu! 28 Şubat döneminde işsiz kalan pek çok gazeteciye olduğu gibi Mehmet Barlas’a da selam vermeye korkuyordu millet!
Ancak Levent Kırca (abim) Mehmet Barlas’la arkadaşlığını kesmedi! Hatta bahçesinde yaptığı “at heykeli”ni Mehmet Barlas’a hediye etti'. Kendi imkanlarıyla Mehmet Barlas’a iş teklif etti! Olacak O Kadar’da Mehmet Barlas’a uygun bir kadro yoktu.
28 Şubat’la birlikte Mehmet Barlas’ın eşi Canan Barlas da işsiz kalmıştı. Oya Başar (Ablam) çabaladı. Canan Barlas’ı yalnız bırakmadı; Olacak O Kadar yazar kadrosuna sokmak için çabaladı! Ordaydım çok iyi hatırlıyorum; Canan Barlas iki toplantıya katıldı; aranan kan uyuşmadı; doğal olarak Canan Barlas Olacak o Kadar’da çalışmadı.
Aynı dönem Mehmet Barlas Kanal 7’de çalışmaya başladı. (Yanlış Hatırlamıyorsam)
Mehmet Barlas’ın ricasıyla Kanal 7’den Levent Kırca’ya teklifi geldi. 28 Şubat döneminde halk adamı bir solcuya yer vererek imajlarını kurtarmaya çalışıyorlardı sanırım.
İnsani şeyler bunlar; anlaşılır.
Levent Kırca’nın hayatını bir program yapmak istiyorlardı. 28 Şubat döneminde!
Millet, en Müslüman demokratlar dahil Kanal 7’nin önünden geçmeye bile korkuyordu!
Levent Kırca, korkmadı, tırsmadı. Daveti kabul etti!
Ekip olarak biz de gittik!
Kuliste çok güzel ikramlıklar hazırlamışlardı. Hiç unutmuyorum, ikramlar arasında bir şişe viski de vardı! Kanal 7 kulisinde ikramlık viski vardı. 28 Şubat döneminde!
Levent Abi özel günler dışında içmezdi. Özel günlerde de bir bilemedin 2 kadeh içerdi. O gün Kanal 7’deki viskiye hiç dokunmadı. Ekip olarak biz de dokunmadık! Kanal 7 ekibinin o viskiye 28 Şubat günlerinde oraya mesaj olarak koyduklarını biliyorduk. İnsanların zayıf zamanlarında, korkuları anlaşılır. İnsanların gerçek karakteri muktedir zamanlarında anlaşılır.