Gündem

MSB, Suriye’deki olayları değerlendirdi: Türkiye, meşru müdafaa hakkı kapsamında Suriye'de

"O gün yaşanan olaylar bittikten ve kontrol altına alındıktan sonra akşam saatlerinde sanki olaylar yeni başlamış ve devam ediyormuşçasına sosyal medyadan yoğun paylaşımlar yapılmıştır"

04 Temmuz 2024 11:44

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Kayseri’de Suriyeli bir çocuğun istismarı iddiasıyla başlayan ve farklı illere yayılan olayların ardından Suriye’de TSK mensuplarına ÖSO bayrağı öptürüldüğü ve Türk bayrağı yakıldığı iddialarını değerlendirdi. Türkiye'nin Suriye'de neden bulunduğuna dair ise MSB kaynakları, "Türkiye, meşru müdafaa hakkı kapsamında topraklarına yönelik terör saldırılarını ve tehditlerini bertaraf etmek, hudutlarını korumak ve Suriye kuzeyinde adeta oldu bittiye getirilerek bir terör koridorunun kurulmasını engellemek için Suriye’de bulunmaktadır" açıklamasını yaptı. 

Kayseri’de 7 yaşındaki Suriyeli bir çocuğun istismar edildiği iddialarının ardından çıkan olaylar farklı illere de sıçradı. Suriyelilere ait olduğu öne sürülen ev ve dükkanlara saldırıldı. Olayların ardından sosyal medyada Suriye’de de olaylar çıktığı, TSK mensuplarına ÖSO bayrağı öptürüldüğü ve Türk bayrağı yakıldığı iddia edildi.

MSB kaynakları, konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede bölgedeki olaylar kontrol altına alındıktan sonra sosyal medyada yeni başlamış gibi gösterildiğini belirterek şunları açıkladı:

Suriye’de meydana gelen ve Türkiye aleyhinde faaliyet gösteren bazı unsurlarca yürütülen provokatif eylemler dikkatle takip edilmiş ve edilmektedir. Bu eylemlere yönelik gerekli önlemler alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yönelik yapılan bu eylemlere hiçbir şekilde izin verilmeyecektir. O gün yaşanan olaylar bittikten ve kontrol altına alındıktan sonra akşam saatlerinde sanki olaylar yeni başlamış ve devam ediyormuşçasına sosyal medyadan yoğun paylaşımlar yapılmıştır. Bunun için sosyal medya üzerinden yapılacak provokasyonlara özellikle dikkat edilmesi önem arz etmektedir. Şu an Suriye harekat alanlarımızda herhangi olumsuz bir durum yoktur. Operasyon bölgelerimizde 5 buçuk milyon insan yaşıyor; olaylara katılan kişi sayısı ise 2 bin civarında."

"Türkiye, siyasi istikrarın yeniden tesisini arzu etmektedir"

Türkiye'nin Suriye'de neden bulunduğuna dair ise MSB kaynakları, "Türkiye, meşru müdafaa hakkı kapsamında topraklarına yönelik terör saldırılarını ve tehditlerini bertaraf etmek, hudutlarını korumak ve Suriye kuzeyinde adeta oldu bittiye getirilerek bir terör koridorunun kurulmasını engellemek için Suriye’de bulunmaktadır. Türkiye, Suriye’de terörün yok edilmesini ve toprak bütünlüğünün sağlanmasını, siyasi istikrarın yeniden tesisini, Suriye halkının huzur ve güven içinde yaşamasını arzu etmektedir" açıklamasını yaptı.