Dünya

Mossad Başkanı Barnea, ateşkes görüşmeleri için bulunduğu Doha'dan ayrıldı; müzakereler "olumlu" geçti, süreç "uzun, zor ve karmaşık" olacak

Mossad, Şin Bet, IDF'nin istihbarat bölümü ve Binbaşı General Nitzan Alon'un ekibinden çalışma ekipleri Doha'da kaldı

19 Mart 2024 13:45

T24 Dış Haberler

İsrail istihbarat teşkilatı Mossad Başkanı David Barnea'nın ateşkes ve rehine görüşmelerinin ardından Doha'dan ayrıldığı ve görüşmelerin devam edeceği bildirdi. 

İsrail medyası, Mossad Başkanı David Barnea'nın İsrail ile Hamas arasında olası bir ateşkes ve rehine anlaşmasına ilişkin görüşmelerin ardından Doha'dan ayrılarak İsrail'e döndüğünü bildirdi. 

Üst düzey bir İsrailli, Katar'daki İsrail heyetinin Salı gününe kadar yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini ancak müzakerelerin "uzun, zor ve karmaşık" olmasını beklediğini söyledi.

Kaynak, Mossad Başkanı David Barnea'nın gece boyunca Katarlı ve Mısırlı arabulucularla görüştüğünü ve sabah saatlerinde daha fazla toplantı ve görüşme için İsrail'e döndüğünü sözlerine ekledi.

Mossad, Şin Bet, IDF'nin istihbarat bölümü ve Binbaşı General Nitzan Alon'un ekibinden çalışma ekipleri Doha'da kaldı.

Anlaşmanın amacının, İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında Hamas'ın kadın, çocuk ve yaşlı sivil rehineleri geri vermesini kolaylaştıracak altı haftalık bir çatışmaya ara sağlamak olduğu anlaşılırken, erkek sivil ve askeri rehinelerin serbest bırakılmasını içeren ikinci aşama için müzakereler devam etti.

İsrailli yetkililer Hamas ve diğer grupların 7 Ekim'de İsrail içinden kaçırdıkları yaklaşık 134 kişiyi halen Gazze'de tuttuklarına inanıyor. Rehinelerden kaçının hâlâ hayatta olduğu bilinmiyor.