Dünya

Moskova, işgal bölgelerindeki Ukraynalı öğretmenlerden derslerinde "Rus müfredatı" işleyeceklerine dair belge imzalamalarını istedi

02 Temmuz 2022 11:00

T24 Dış Haberler

Moskova'nın Rus işgali altındaki Ukrayna bölgelerindeki öğretmenlerden derslerinde Rus okul müfredatını işleyeceklerine dair bir belge imzalamalarını istediği belirtildi. 

İşgal altındaki bölgelerdeki Ukraynalı öğretmenler, The Guardian'a yaptıkları açıklamalarda kendilerine 21 Temmuz'a kadar bu belgeyi imzalamaları için zaman tanındığını; aksi halde istifa etmelerinin istendiğini belirtti. Öğretmenlerden bazıları, evlerinden çıkarılmakla tehdit edildiklerini aktardı.

Rusya Eğitim Bakanı Sergey Krevtsov, Haziran ayı itibariyle Rus işgali altındaki tüm bölgelerde eğitimin "Rus standartlarına uygun olması gerekeceğini" söylemişti. 

Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerin okulların 1 Eylül'de açılacağını söyleyen Kravtsov, "Entegrasyon sağlanacak. Bu yönde bazı adımlar attık: Öğretmenler eğitildi ve ders kitapları sağlandı" demişti.

İşgal altındaki Harkov bölgesinde yaşayan bir öğretmen, mevcut olarak tarih, coğrafya, dil ve ilkokul öğretmenlerinden bu belgeleri imzalamalarının istediğini ifade etti. Öğretmen, "Matematik, fizik, biyoloji ve kimyayla Rusya propagandası yapılamıyor; o yüzden şimdilik onlara dokunmadılar" diye konuştu. 

Öğretmenler, belgeye imza atarlarsa işgal altındaki bölgenin Ukrayna kontrolüne dönmesi durumunda "düşmana yardım etme" suçlamasıyla yargılanmaktan korkuyor.