Dünya

Moskova, casuslukla suçlanan Rus vatandaşıyla "irtibat kurdukları" için iki ABD'li diplomatı sınır dışı etme kararı aldı

15 Eylül 2023 09:12

T24 Dış Haberler

Moskova, Rus otoriteler tarafından Washington için casusluk yapmakla suçlanan eski bir ABD konsolosluğu çalışanıyla irtibat kurdukları gerekçesiyle iki ABD Büyükelçiliği çalışanını sınır dışı etme kararı aldıklarını bildirdi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından perşembe günü yapılan açıklamada, ABD'li diplomatlar Jeffery Sillin ve David Bernstein'ın "Rusya vatandaşı Robert Şonov ile irtibat kurarak yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu" belirtildi. 

Açıklamada, "ABD Büyükelçisi'ne, istenmeyen kişi statüsü kapsamında Sillin ve Bernstein'ın Rusya topraklarından çıkmak için 7 günü olduğu bildirildi" denildi. 

Şonov, Moskova'nın 2021'de Rusya'daki yabancı diplomatik misyonlarda çalışan Rus vatandaşı sayısına getirdiği sınırlamaya kaçar 25 yıl ABD'nin Vladivostok'taki konsolosluğunda çalışmıştı.

Mayıs ayında Şonov, ABD için Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, askere alma süreci ve 2024 Rusya Başkanlık Seçimleri öncesi protesto aktiviteleri hakkında bilgi topladığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. 

Rusya, ABD diplomatik misyonunun "ülkenin içişlerine müdahale etmesinin kabul edilemez olduğunu" belirtti. 

Washington, iki diplomatının sınır dışı edilmesi kararını kınadı ve "uygun şekilde karşılık verileceğini" ifade etti.