Dünya

Moskova, Batı'nın Gürcistan'da rejim değişikliği yapmayı planladığını iddia etti

05 Haziran 2024 08:56

T24 Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, 'yabancı etki ajanı yasası' nedeniyle tansiyonun yükseldiği Gürcistan'da Batı'nın parlamento seçimlerinden önce hükümeti devirebileceğini iddia etti. 

Salı günü Rus devletine ait haber ajansı TASS'a konuşan Galuzin, "Ekim'de yapılacak parlamento seçimleri konusunda Batı'nın Gürcistan'da gerilimi yükseltmeye çalıştığını görüyoruz" dedi. 

2014'te Ukrayna lideri Viktor Yanukoviç'in istifasına sebep olan 'Yevromaydan' eylemlerine atıfta bulunan Galuzin, "Rusya'nın yakınlarında başka bir gerilim merkezi yaratmak umuduyla Batı'nın 'Maydan' senaryosunu yürürlüğe sokup rejimi değiştirmeye çalışma hedefi olmasını ihtimal dışı görmüyoruz" dedi.

Galuzin, Gürcistan'da, 'yabancı etki ajanı yasası'nın kabulü nedeniyle yapılan protestolar ile 10 yıl önce Ukrayna'da yapılan protestolar arasında paraleller olduğunu iddia etti. 

Gürcistan'da "Yabancı etkisinin şeffaflığı yasası",  gelirlerinin yüzde 20'si yurtdışından gelen sivil toplum ve medya kuruluşlarının "yabancı etki ajanı" olarak kaydedilmesini öngörüyor. Muhalifler, bunun Rusya'da 2012'de yürürlüğe sokulan ve görüş olarak Batı'ya yakın olanları bastırmak için kullanılan yasaya benzerlik taşıdığını savunuyor.

Gürcistan Parlamentosu Sözcüsü Şalva Papuaşvil, haftalardır devam eden protestolar, cumhurbaşkanlığı vetosu ve Batılı ülkelerden gelen kınamalara rağmen pazartesi günü tasarıyı imzalayarak yasalaştırdı.