Gündem

Mor Dayanışma'dan 3. Kadın Konferansı: Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için şimdi bir adım daha atma zamanı!

"Ataerkil kapitalist sistem örgütlü mücadele ile yıkılabilir" 

08 Haziran 2022 12:37

Mor Dayanışma, 11-12 Haziran tarihlerinde 3. Türkiye Kadın Konferansı’nı düzenlemeye hazırlanıyor.

 2020'de "İnadına mücadele inadına özgürlük" şiarıyla yapılan ikinci kadın konferansından sonra "Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için şimdi bir adım daha atma zamanı" şiarıyla yapılacak olan 3. konferans, 2 gün sürecek.

Konferans, 11 Haziran’da İstanbul, Şişli Belediyesi Derviş Eroğlu Kültür Merkezi'nde, 12 Haziran'da Bostancı Birleşik Metal-İş Sendikası Konferans Salonu'nda yapılacak. 

"Ataerkil kapitalist sistem örgütlü mücadele ile yıkılabilir" 

Mor Dayanışma üyesi İrem Kayıkçı, T24'e yaptığı açıklamada, konferansın çerçevesine ilişkin olarak şöyle konuştu:

"En son 2020'de 'İnadına Mücadele İnadına Özgürlük' şiarıyla yaptığımız  ikinci kadın konferansımızdan bu yana; kadın kurtuluş mücadelemiz ve tüm dünyanın kadınları için özgürlük inadımız giderek büyüdü, bu günlere geldi.

Şimdi Türkiye’nin birçok ilinde, onlarca ilçesinde ve mahallesinde daha çok kadının dayanışma ağımızda, il/ilçe meclislerimizde ve komisyonlarımızda yer alması ile birlikte daha güçlü ve daha örgütlüyüz. Biliyoruz ki emeğimizi, bedenimizi, haklarımızı sömürmekten bir an bile geri durmayacak olan ataerkil kapitalist sistem ancak ve ancak örgütlü mücadele ile yıkılabilir.

Evlerden işyerlerimize kadar her yerde sistematik olan ataerki de,  sermayenin sömürü düzeni de kadınları yalnızlığa, bireyciliğe itmeye çalışırken kadınların örgütlü mücadelesinin bu kadar muazzam olması tesadüf mü? Hayır, elbette değil! Çünkü kadınların tarihi; kolektif iradenin ve aksiyonun neler yapabileceğini gösteren deneyimlerle yazıldı ve yazılmaya da devam ediyor.

Peki; yeniyi kuracak olan bizler nasıl bir dünya, nasıl bir bugün ve gelecek istiyoruz? Bunun için neler yapıyoruz, nasıl bir ideolojik perspektif önümüze ışık tutuyor? Kadınların acil ihtiyaçları ve talepleri neler; ve bunlar için kadın mücadelesinin farklı nüansları ile nasıl somut adımlar atabiliriz? Kadın dayanışmasını ve feminist mücadeleyi güçlendirecek bir programın hayatiliğini nasıl görüyor ve bunun için neler yapıyoruz? Gerçekleştireceğimiz Mor Dayanışma 3. Türkiye Kadın Konferansı’nda; kadın hareketine güç veren örgütlü mücadelemizin yeni bir dönemine giriyoruz."

Konferans programı

Konferansın ilk gününe ilişkin olarak bilgi İrem Kayıkçı, "Konferansın ilk gününe kadınları, feministleri, kadın örgütlerini, feminist örgütleri, demokratik kitle örgütlerini, siyasi partili kadınları mor kürsüde söz almaya, kadın dayanışmasını büyütmeye davet ediyoruz" dedi. 

Konferansın ikinci gününde de Mor Dayanışma'nın sosyalist feminist perspektifi ile yazdığı önerge tartışmaları yapılacak. 

Tartışma başlıkları şöyle:
 
Enternasyonal Kadın Mücadelesi
Feminizmler Ve Sosyalist Feminist Mücadelede Yeni Bir Dönem
Neoliberalizm Ve Kadın Emeğinin Çıkmazı
Kadın Cinayetleri Ve Şiddetin Değişen Yüzleri
21. Yüzyılda Kadın Kurtuluş Mücadelesinde Yeni Örgütlenme Arayışları Ve Metodları
Özgürleşme Yolunda Özsavunmanın Önemi
Göçmen Kadın Gerçeği Ve Mücadelesi
Lgbti+ Hareketi Ve Feminizmin Tarihsel Birliği
Ekoloji Ve Feminist Mücadele