Ekonomi

Moody's: Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir

Şimşek, konuyla ilgili kurala dayalı politikalarının Türkiye'nin kredi notuna yansıyacağını belirtti

10 Ağustos 2023 08:33

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ile ilgili yayımladığı raporda, uygulanan ekonomi politikalarının kredi görünümü için olumlu olduğunu, ancak yeni bir politika dönüşü riskinin de bulunduğunu belirtti.

Moody’s yeni ekonomi yönetiminin daha ortodoks, kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin kredi görünümü açısından olumlu olduğu değerlendirmesi yaptı. Bununla birlikte uygulanan politikaların ekonomiyi kabul edilebilir seviyeden daha hızlı yavaşlatması durumunda yeni bir politika değişimi riski olduğu da vurgulandı. Moody's, böyle bir durumda kredi görünümünün negatife çevrilebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Moody’s son dönemde Türkiye’nin kredi profilinin, yüksek enflasyonla sonuçlanan öngörülemez politikalar yüzünde baskılandığını ifade etti. Merkez Bankası kredibilitesi ve yatırımcı güveninin olmayışının da kredi görünümü üzerinde negatif etkisi olduğu vurgulandı. Öte yandan raporda, seçimlerin ardından yeni hükümetin ortodoks politikalara dönüş vaadi ile atılan adımların altı çizildi.

Büyüme yavaşlayacak

Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı politika değişikliğinin daha yavaş büyümeye yol açacağı ifade edilen raporda, “Yeni ekonomi ekibinin temel zorluğu ekonomideki dengesizlikleri gidermek ile büyümeyi sürdürmek arasındaki dengeyi sağlamak olacak” denildi. Moody's, gelecek sene yapılacak yerel seçimleri de dikkate alarak, para politikasında yavaş ve kademeli sıkılaşmanın sürmesini beklerken, bunun enflasyonun önümüzdeki aylarda yüksek seviyelerde kalacağı öngörüsünü yaptı.

Politika dönüşü riski var

Moody’s halihazırda Türkiye’nin kredi görünümünü durağanda tutuyor. Raporda, durağan görünümün dengeli riskleri yansıttığı belirtiliyor. Moody's,  geleneksel politikalara doğru geçişin devamı halinde bunun kredi görünümü ve notunu olumlu etkileyeceğini belirtirken, yeni bir politika dönüşü riskinin de oldukça yüksek olduğunun altını çizdi. Moody's, böyle bir durumda kredi görünümünün negatife döneceğini belirtti. Makroihtiyati önlemlerin kaldırılmasında olası hatalar olabileceğini belirten Moody’s, şu ana kadar bu alanın iyi yönetildiğini ifade etti.

Bakan Şimşek'ten mesaj

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody's tarafından yapılan Türkiye analizine ilişkin değerlendirmesinde kurala dayalı politikalarının kredi notuna yansıyacağını düşündüklerini belirtti.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Şimşek, "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye’nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin ülke kredi görünümü ve notu açısından olumlu olduğu değerlendirmesi yaptı. Makro-finansal istikrarı sağlamak ve ülkemizin şoklara karşı dayanıklılığını artırmak için kurala dayalı, uluslararası normlara uygun politikaları uygulama konusunda kararlıyız. Bunun kredi notumuza yansıyacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.