Dünya Basınında Bugün

Modi'ye seçim şoku, Yunanistan AB'ye mesafeli, Biden'ı Avrupa'da ne bekliyor | Dünya Basınında Bugün

05 Haziran 2024 09:54

T24 Dış Haberler

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP), Hindistan'da yapılan genel seçimlerde sürpriz bir sonuçla çoğunluğu kaybedecek gibi görünüyor. New York Times, ABD Başkanı Joe Biden'ın çarşamba günü Fransa'ya indiğinde Avrupalıları kendi tarafına çekmeye çalışacağını ve Ukrayna'ya verdiği desteğe vurgu yapacağını ifade etti. Pew Araştırma Merkezi, Yunanistan'da yetişkinlerin yüzde 53'ünün AB hakkında olumsuz görüşlere sahip olduğunu gösteren bir anket yayımladı. 

5 Haziran 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Modi, Hindistan'da seçim şokunda çoğunluğu kaybedecek

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP), Hindistan'da yapılan genel seçimlerde sürpriz bir sonuçla çoğunluğu kaybedecek gibi görünüyor. Mevcut sonuçlarda çok büyük bir değişiklik olmazsa Modi, iktidara dönmek için potansiyel koalisyon partnerleriyle müzakere etmek zorunda kalacak. Oyların tümü henüz sayılmasa da BJP, beklenen büyük zaferinin çok uzağında kaldı. 


The Times | Sunak dövüşerek sahneye çıkarken İşçi Partisi vergiyle suçlandı

Britanya'da 4 Temmuz genel seçimleri yaklaşırken Başbakan ve Muhafazakar Parti lideri Rishi Sunak, ilk canlı yayın tartışmasında İşçi Partisi Genel Başkanı Keir Starmer'la karşı karşıya geldi. Sunak, rakibinin seçilirse vergileri 2 bin Sterlin artıracağını iddia ederken Starmer da Başbakanı "başka bir evrende yaşamakla" suçladı. Starmer, sıkça Sunak'ın 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarından utandığını söylerken Sunak da İşçi Partisi'nin "ülke için hiçbir planı olmadığını" iddia etti. 


New York Times | Biden, Avrupa'da kavga ve dayanışma bulacak

New York Times, ABD Başkanı Joe Biden'ın çarşamba günü Fransa'ya indiğinde Avrupalıları kendi tarafına çekmeye çalışacağını ve Ukrayna'ya verdiği desteğe vurgu yapacağını ifade etti. Gazete, Biden'ı "Gazze'de İsrail'e tam destek veren tek Batı demokrasisinin lideri" olarak niteleyerek aynı Avrupalı liderlerden direnç göreceğini belirtti. 


eKathimerini | Pew anketi: Yunanistanlıların yüzde 53'ü AB hakkında olumsuz görüşlere sahip

Pew Araştırma Merkezi, Yunanistan'da yetişkinlerin yüzde 53'ünün AB hakkında olumsuz görüşlere sahip olduğunu gösteren bir anket yayımladı. Yunanistan, Amerikalı düşünce kuruluşunun yaptığı ankette incelenen 9 üye ülke arasında en çok olumsuz görüşte nüfusa sahip ülke oldu. 


Moscow Times | Moskova, Batı'nın Gürcistan'da rejim değişikliği planladığını iddia etti

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, 'yabancı etki ajanı yasası' nedeniyle tansiyonun yükseldiği Gürcistan'da Batı'nın parlamento seçimlerinden önce hükümeti devirebileceğini iddia etti. 

Salı günü Rus devletine ait haber ajansı TASS'a konuşan Galuzin, "Ekim'de yapılacak parlamento seçimleri konusunda Batı'nın Gürcistan'da gerilimi yükseltmeye çalıştığını görüyoruz" dedi. 

2014'te Ukrayna lideri Viktor Yanukoviç'in istifasına sebep olan 'Yevromaydan' eylemlerine atıfta bulunan Galuzin, "Rusya'nın yakınlarında başka bir gerilim merkezi yaratmak umuduyla Batı'nın 'Maydan' senaryosunu yürürlüğe sokup rejimi değiştirmeye çalışma hedefi olmasını ihtimal dışı görmüyoruz" dedi.


Al Arabiya | Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'deki savaşı siyasi amaçlarla uzattığını iddia etti

ABD Başkanı Joe Biden, Time dergisine verdiği söyleşide İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki savaşı sonlandırmak için "her türlü nedeni olduğunu" ifade etti. "Netanyahu savaşı siyasi gerekçelerle mi uzatıyor" diye sorulduğunda Biden, "İnsanların bu sonuca varmak için her türlü gerekçesi var" dedi.