Gündem

Mobbinge uğrayan engelli çalışanlar için emsal karar: İşveren tazminata mahkûm edildi

04 Temmuz 2024 08:13

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne (İzBB) bağlı Grant Plaza A.Ş.’nin engelli kadrosunda, ekmek fabrikasında çalışan Asiye Şahin, sağlık durumu elverişsiz olmasına rağmen uzun süre görev tanımına uymayan ağır işlerde çalıştırıldığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. İşveren tazminata mahkûm edildi

Mobbinge maruz bırakıldığını ileri süren Asiye Şahin, 2022 yılında kalp krizi geçirdi. Yaşadığı sağlık sorununun ardından tutulan raporlar ve verilen disiplin cezaları gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Ardından Engelli Çalışanların Haklarını İzleme, Savunma ve Geliştirme Platformu’na (EÇSAV) başvuran Şahin, platform ve avukatı aracılığıyla “baskı ve mobbing” davası açtı.

Yaklaşık bir yıl süren davanın ardından İzmir 2’inci İş Mahkemesi kararını verdi. Şahin’e verilen disiplin cezasının hukuksuz olduğuna kanaat getiren mahkeme, bu kararı iptal etti. Mahkeme, baskı ve mobbing nedeniyle ise Şahin’e 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkemenin bu kararı engelli çalışanlar için emsal olarak kabul edildi.